Peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024. Anunţul făcut de Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii

Peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024. Daniel Baciu a declarat că peste 99% din dosarele existente la Casele Naționale de Pensii au fost deja procesate și digitalizate. Urmează ca deciziile de pensii să fie tipărite și trimise beneficiarilor în vară.

„Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari.

Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3.În ciuda recalculării, un număr semnificativ de pensionari, mai bine de un milion, nu vor vedea nicio schimbare în veniturile lor.

Aceasta se aplică în special celor care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Totuși, Daniel Baciu a subliniat că pensiile nu vor scădea în urma acestui proces. „Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”, a spus Daniel Baciu.

Chiar dacă unii pensionari nu vor primi majorări în septembrie, ei vor continua să beneficieze de indexările anuale prevăzute de lege.

Pensiile vor fi ajustate anual în luna ianuarie, în raport cu inflația și 50% din câștigul salarial mediu brut, conform noii legi a pensiilor explicate de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an.

Este un câștig important pentru Legea Pensiilor, fiindcă să știți că au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a explicat Simona Bucura Oprescu la România TV.

DISTRIBUIE PE: