Cei care ajung pentru prima data in aceasta localitate din cel mai sarac judet al tarii au senzatia ca se afla intr-o tara civilizata. In asteptarea fiilor satului, care au plecat pe alte meleaguri, primarul le-a creat conditii “ca afara”.
Primarul comunei Hoceni, din judetul Vaslui, a reusit sa gaseasca cele mai eficiente metode prin care sa-i educe pe sateni astfel incat viata lor si a comunitatii in ansamblu sa se schimbe in bine.
Le-a schimbat perceptia despre cum trebuie sa locuiasca un taran aflat la 20 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras. I-a invatat sa depoziteze selectiv gunoiul in locurile special amenajate, sa circule cu carutele doar pe drumurile agricole special amenajate si chiar sa renunte la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei.
Asta in timp ce administratia locala a investit in drumuri de asfalt, apa, canalizare si unitati de invatamant. “Doar asa, imbunatatind conditiile de viata pentru locuitori, ii putem intoarce acasa pe fiii satului, inclusiv pe cei din diaspora”, crede edilul Vasile Tabara.
Comuna Hoceni poate fi oricand un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitatile din tara. Aici, viata locuitorilor se schimba in bine de la o zi la alta, in pofida faptului ca pe teritoriul comunei, situata in zona saraca a Moldovei si la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oras, nu exista nici macar o firma importanta care sa produca si sa aduca plus valoare.
Chiar si asa, autoritatea locala reuseste sa realizeze investitii importante, fie cu fonduri de la Uniunea Europeana, fie cu putinii bani din taxele si impozitele locale.
Astfel, cei 3.500 de locuitori ai comunei au gradinte si scoli moderne in toate cele sase sate, apa curge la robinet in gospodariile din patru localitati, iar in centrul comunei exista sala de sport, teatru de vara si un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se gaseste nici pe marile stadioane ale echipelor din prima liga.
In plus, tot in zona centrala, primaria a amenajat o cladire in care functioneaza Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta, dotat cu masina de pompieri, un buldoexcavator si un utilaj cu care se fac lucrarile specifice de deszapezire pe cei 40 de kilometri de drumuri comunale si satesti.
Poate ca una dintre cele mai importante investitii de cand se afla la conducerea primariei este drumul comunal de zece milioane de lei, recent finalizat de o firma al carei director este chiar din comuna.
Artera de 10 kilometri, care arata mai bine ca majoritatea drumurilor europene de pe la noi din tara, leaga toate satele intre ele, ceea ce faciliteaza accesul localnicilor la reteaua de drumuri judetene si nationale.
Localnicii care arunca gunoiul la intamplare se trezesc cu el acasa, prin posta
Printr-un proiect european, autoritatile din Hoceni au reusit sa realizeze in toata comuna puncte de colectare selectiva a deseurilor.
In cele mai importante zone din localitati, au fost amplasate containere mari din plasa, pentru depozitarea deseurilor din hartie si plastic. Cu ajutorul celor o suta de asistati social, materialele refolosibile sunt preluate apoi si valorificate catre o firma specializata.
Cei care nu respecta regulile de depozitare a gunoiului si il arunca la intamplare, suporta consecintele. Depistati de catre primar dupa facturi sau alte inscrisuri din sacii menajeri, oamenii se trezesc acasa cu coletele cu propriul gunoi trimis prin posta.
After school, camin cultural, primarie si biserici noi
Desi comuna Hoceni pare a fi in alta lume decat lumea saraca a Moldovei, comuna va continua sa se dezvolte si in perioada imediat urmatoare.
Autoritatile au inceput deja lucrarile la un centru after school, proiect de doua milioane de euro, din care mai face parte sistemul de alimentare cu apa si canalizare din localitatea Barbosi si dotarea caminului cultural, ce va fi construit in urmatorul an, cu instrumente si costume populare pentru membrii fanfarei aflate la inceput de drum.
De asemenea, au fost incepute lucrarile si la viitorul sediul al primariei, iar in plan este si construirea a doua biserici noi, dinte care una in satul resedinta.
DISTRIBUIE PE: