Parchetul General a emis, vineri, un comunicat de presa in care confirma ca a fost extinsa ancheta penala in cazul celor responsabili de represiunea din 10 august.
„In fapt s-a constatat ca, mai multe actiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite sa determine si sa justifice necesitatea unei actiuni de restabilire a ordinii publice si sa ajute la crearea aparentei unei actiuni legale de interventie in forta a unitatilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflati in Piata Victoriei din mun. Bucuresti, cu consecinta vatamarii drepturilor legitime ale majoritatii protestatarilor privind libertatea de exprimare si libertatea de intrunire prevazute de Constitutia Romaniei”, arata procurorii.
Comunicatul integral:
Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmare a comunicatelor din 14.08.2018, 21.09.2019 si 4.02.2019, este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
Procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au dispus prin ordonanta nr. 18/P/2018 din data de 23.04.2019, in temeiul art. 311 alin. 1 din Codul de procedura penala, extinderea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea urmatoarelor infractiuni:
– complicitate la abuz in serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul penal, si
– complicitate la participatie improprie la purtare abuziva, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 296 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen,
In fapt s-a constatat ca, mai multe actiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite sa determine si sa justifice necesitatea unei actiuni de restabilire a ordinii publice si sa ajute la crearea aparentei unei actiuni legale de interventie in forta a unitatilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflati in Piata Victoriei din mun. Bucuresti, cu consecinta vatamarii drepturilor legitime ale majoritatii protestatarilor privind libertatea de exprimare si libertatea de intrunire prevazute de Constitutia Romaniei, Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si cu consecinta exercitarii unor acte de violenta nejustificate de situatia operativa si de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte indreptate inclusiv impotriva copiilor, altfel decat in mod gradual si fara a inceta dupa realizarea scopului misiunii, producandu-se astfel vatamarea unui numar mare de participanti la protest.
La data de 02.05.2019 suspectilor li s-a adus la cunostinta actul procesual constand in extinderea urmaririi penale in rem, in conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedura penala.
Precizam ca extinderea urmaririi penale in rem reprezinta o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
DISTRIBUIE PE: