Vești bune pentru amarâții României! Cât timp mai primesc vouchere sociale și ce valoare vor avea de acum înainte

Românii care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere financiar au parte de vești bune! Voucherele sociale vor mai fi oferite de stat încă patru ani.

Voucherele sociale în valoare de 250 de lei destinate achiziționării de alimente vor fi oferite de stat timp de încă patru ani. Beneficiarii acestui ajutor, fie că sunt persoane singure sau familii cu venituri reduse, vor continua să primească voucherele în sumă de 250 de lei până în 2027. În anul următor, valoarea acestora va rămâne neschimbată la 250 de lei, însă în perioada următoare de trei ani, se prevede o reducere la jumătate, adică la 125 de lei.

Conform Ordonanței de Urgență 115/2023, în intervalul 2024-2027 se vor implementa anumite măsuri pentru acordarea de sprijin material destinate unor categorii specifice de persoane defavorizate, după cum este detaliat mai jos:

tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
pachete cu produse alimentare.

Începând cu anul 2024, valoarea nominală a tichetelor sociale va fi de 250 de lei, iar în perioada cuprinsă între 2025 și 2027, aceasta va fi redusă la 125 de lei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile destinate cheltuielilor ce vor fi decontate din fonduri europene nerambursabile, va superviza implementarea măsurii de sprijin. În plus, MIPE va coordona contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unitățile emitente, achiziționarea produselor alimentare și livrarea acestora, respectând legislația în vigoare privind achizițiile publice.

De asemenea, MIPE va încheia o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A. pentru a se ocupa de etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic destinate produselor alimentare și meselor calde.

Detaliile referitoare la mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin, regulile de acordare, modul și frecvența aplicării acestora, precum și instituțiile responsabile, vor fi stabilite printr-o hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, adică până la data de 14 februarie 2024.

Potrivit ordonanței, măsurile de sprijin vor fi completate „cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.

DISTRIBUIE PE: