Veste proastă pentru bugetari! Se taie sporurile și primele din 2024!

Se taie sporurile și primele începând cu 2024! O categorie importantă de angajați din România vor pierde bani, începând din anul 2024. Un proiect de buget ce a fost adoptat de către Guvern vorbește despre anularea a câteva sporuri și prime pentru salariați. Decizia vine ca urmare a unei recomandări a Consiliului Uniunii Europene către România privind direcția economică.

Se taie sporurile și primele începând cu 2024!
Potrivit unui document remis de Consiliul Uniunii Europene, se sugerează adoptarea de măsuri riguroase pentru a remedia situația de deficit public excesiv. Conform acestui text, autoritățile politice sunt îndemnate să implementeze acțiuni eficiente în vederea corectării deficitului bugetar.

Guvernul României are responsabilitatea de a gestiona cu prudență politica fiscal-bugetară, având în vedere atât resursele, cât și obligațiile bugetare, și de a gestiona riscurile fiscale într-un mod care să asigure durabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung, precum și predictibilitatea politicii fiscale-bugetare pe termen mediu.

Aceste măsuri sunt menite să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, conform informațiilor cuprinse în documentul amintit.

În acest sens, Guvernul României a adoptat un proiect de buget care include măsuri fiscale și bugetare în privința cheltuielilor publice.

Aceste acțiuni sunt orientate către consolidarea fiscală și aducerea de modificări și completări la anumite acte normative.

Proiectul de buget nu mai conține nicio prevedere referitoare la acordarea de vouchere, bonusuri, prime sau sporuri pentru un segment important de angajați români în anul 2024.

Prin urmare, începând din anul viitor, multe dintre resursele financiare alocate de stat în acest sens vor fi eliminate.

O modificare semnificativă constă în schimbarea modului de compensare pentru orele suplimentare lucrate de către angajații din sectorul public. Conform noilor reglementări din proiectul de buget adoptat pe 14 decembrie 2023, în locul plății în bani pentru munca suplimentară, angajații vor primi zile libere corespunzătoare acestor ore lucrate în plus.

Excepție de la această prevedere fac militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Fără sporuri și prime
Din 2024, se renunță la acordarea sporurilor și primelor pentru angajați, conform noilor reglementări adoptate. De asemenea, conform acestor modificări legislative, angajații din sectorul public nu vor mai beneficia de niciun fel de bonus sau beneficii suplimentare începând cu anul 2024, cu excepția sportivilor.

În ceea ce privește sprijinul acordat părinților angajați cu copii mici, aceștia vor primi tichete de creșă în valoare de 1.500 de lei, însă doar în anumite condiții.

O altă schimbare importantă afectează cadrele didactice, care nu vor mai beneficia de vouchere începând cu anul 2024.

În ceea ce privește sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă, acestea vor fi acordate doar sub nivelul de 1.500 lei brut.

De asemenea, anumite facilități precum ajutoarele pentru pensionare din partea instituțiilor și autorităților publice, precum și finanțarea pentru facturile la gaze, energie electrică și agent termic (cum ar fi lemnele) au fost eliminate.

Astfel, Guvernul a decis să se taie sporurile și primele din 2024.

DISTRIBUIE PE: