Un tânăr din Vâlcea a găsit o comoară pe care a predat-o autorităților, dar pentru că au uitat să îl recompenseze, bărbatul și-a făcut curaj și s-a dus direct la tribunal. Ce a urmat apoi, numai la noi se poate întâmpla:

Un tânăr din Vâlcea a crezut că a dat lovitura vieţii sale. A găsit o comoară şi aştepta recompensa. A predat autorităţilor monede de argint de pe vremea otomanilor.

Ar fi putut cumpăra sate întregi. Însă, după trei ani încă aşteaptă răsplata. Ministerul Culturii şi Muzeul de Istorie îi datorează peste 30.000 de euro.

O comoară îngropată la mică adâncime, într-o cutie metalică. 47.000 de monede din argint au fost găsite în pădurea din Goleşti. În 2014, bărbatul din Vâlcea, care a făcut descoperirea, era premiat. I s-au promis şi bani drept recompensă.

Şi a tot aşteptat. „Era efectiv un sac de bani! Când le-am spus că e un tezaur de vreo 55 de kg nu m-au crezut.”

Doi ani de zile au muncit muzeografii la tezaur. Cristiana a învăţat caligrafia otomano – turcă de la zero şi a aşezat fiecare monedă în parte într-un plicuţet din hârtie. Cristiana Tătaru, muzeograf: „A fost chiar o provocare. Am început să merg la cursuri la facultate de turco-osmană ca să descifrez tezaurul.”

După atâta muncă, s-a concluzionat că descoperirea valora cam 90.000 de euro, iar  cel care a găsit-o merită o recompensă, potrivit legii. Însă, anul trecut, ministrul Culturii a emis un ordin prin care li se interzice muzeelor să mai ofere recompense căutătorilor de comori.

Iulian Enache: „Normal că sunt un pic dezamăgit, pentru că în momentul în care cetăţeanul respectă legea, statul uită să-şi respecte partea lui de obligaţie.”

Iulian Enache şi-a cerut recompensa în instanţă. Judecătorii au decis că bărbatul trebuie să primească 32.500 de euro. Însă, decizia nu este încă definitivă.

sursa observator.tv

DISTRIBUIE PE: