Un pensionar spune că a găsit formula prin care poate armoniza pensiile din România! I-a scris președintelui Iohannis

Un pensionar i-a transmis președintelui României o scrisoare deschisă în care atrage atenția asupra faptului că noua formulă de majorare a pensiilor ar duce la adâncirea inechităţilor între pensionari şi nicidecum la reducerea lor.

Un pensionar spune că a găsit formula prin care poate armoniza pensiile din România

Dumitru Leonte este membru al Uniunii Pensionarilor din România și spune că noua formulă de majorare a pensiilor este eronată. Pensionarul nu contestă nici măsurile luate de PSDși ALDE.

„Nu contest toate măsurile care au fost luate de către fosta coaliţie de guvernare (PSD + ALDE) privind majorarea pensiilor şi salariilor. Dar a majora unele pensii cu zeci de lei si altele cu mii respectiv chiar zeci de mii de lei, nu înseamnă că se elimină inechităţile din actualul sistem de pensii şi cel al salarizării, ci dimpotrivă, generezi adâncirea acestora.

Nu contestă realizările PSD

În prezent nu putem discuta despre un pact naţional privind bunăstarea românilor fără a promova o legislaţie corectă, coerentă şi sustenabilă prin care inechităţile sociale nu vor fi eliminate.

În această scrisoare mă voi referi doar la sistemul public de pensii. Deoarece în spaţiul public se transmit tot felul de informaţii, explicaţii privind modul de calcul al pensiilor şi modul în care vor fi eliminate inechităţile existente în sistemul public de pensii personal cred că cei care fac acest lucru vorbesc în necunoştinţă de cauză, neştiind ce înseamnă inechitate în sistemul de pensii, dovedind o slabă pregătire profesională în domeniu.

Legea nr.127/08.07.2018 nu rezolvă nedreptăţile create de-a lungul timpului în sistemul public de pensii, singura problemă rezolvată fiind egalizarea valorii pensiei pentru acelaşi număr de puncte realizate”, transmite Dumitru Leonte.

Are formula și vrea s-o prezinte public

Dumitru Leonte spune că cel mai grav lucru este faptul că s-a scos din formula de calcul principiul contributivității. Pensionarul spune că are el o formulă mult mai bună pentru calcularea pensiilor, cu care s-ar reduce efortul bugetar cu cel puțin 15 procente!

„Ceea ce este foarte grav în această lege este faptul că în stabilirea cuantumului pensiei este eliminat principiul contributivității iar calculul pensiilor se face pe baza a 2 formule de calcul: una care are la bază calculul pe bază de procent pentru cei care au avut venituri mici și una pe bază de punctaj, nespecificând de la ce număr de puncta se aplică această formula. Mai mult decât atât, elementele care stau la baza stabilirii VPR-ului nu au corespondent în realitate.

1775 de lei reprezentând 45% din salariul mediu brut prognozat în 2016 în programul de guvernare al PSD pe baza unei prognoze care astăzi este peste 5000 de lei iar 25 de ani reprezintă o valoare medie a stagiilor de cotizare care nici acesta nu este reală și dă naștere la interpretări juridice.

Pentru eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii este necesară utilizarea unei noi formule de calcul, pe care pot să o prezint în dezbatere publică în faţa tuturor specialiştilor şi să argumentez cu date certe că va conduce la armonizarea întregului sistem, efortul bugetar fiind de asemenea redus semnificativ cu cel puțin 15%.

Este obligatoriu necesară aplicarea noii Legi începând cu 01.09.2020 deoarece prin majorarea punctului de pensie la 1.775 de lei nu se vor putea elimina inechitățile din sistemul de pensii, ci dimpotrivă acestea se vor accentua”, se arată în scrisoare transmisă de Dumitru Leonte. sursa fanatik.ro