Tragedia care a lovit Moldova. Ele sunt surioarele care s-au stins inecate intr-un baraj din Iasi alaturi de prietena lor. Ce spun autoritatile

Tragedie fara margini in judetul Iasi. Trei fetite s-au inecat sambata in lacul de acumulare Parcovaci. Nefericitul incident a rascolit comunitatea din localitatea ieseana Harlau. Locuitorii spun ca acolo se intampla tragedii in fiecare vara. In schimb, autoritatile dau vine pe fetite.

Oamenii spun ca mai multe tragedii au avut loc acolo. Ei au cerut autoritatilor sa asigure paza.

Cele doua surori, Ioana si Petronela Buznea, de 6, respectiv 7 ani, dar si Sinziana Iancu, de 10 ani, sunt cele trei fetite care si-au gasit sfarsitul sambata in lacul Pircovaci, potrivit Ziarul de Iasi

Cauza care a dus la decesul celor trei fetite este inca verificata de autoritati, dar din surse s-ar parea ca este vorba despre un accident.

Una dintre fete ar fi alunecat pe dalele pline de mazga ale barajului, a doua ar fi sarit in ajutor si a alunecat si ea, la fel intamplandu-se si cu cea de-a treia.

Momente pline de durere: parintii plangeau si se rugau sa fie salvate

La ora 14.30 a fost data alerta. Paznicul perimetrului, Mihaela Prisecaru, angajata a Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Prut-Barlad, a observat cum una dintre fetite agonizeaza la marginea apei si a incercat sa ii acorde primul ajutor.

A fost chemat un echipaj medical, dar fetita nu a mai putut fi salvata. Pe marginea lacului, in aceeasi zona, se aflau inca doua perechi de incaltari pentru copii.

„Sunt trei copii inecati“, a fost mesajul disperat care ajuns la dispeceratul de pompieri de la Targu Frumos, de unde au plecat spre Harlau opt pompieri, cu o barca.

Dupa cateva ore de cautari, celelalte doua fetite, de 6 si 10 ani, au fost scoase din apa, fara viata.

Parintii fetitelor plangeau si se rugau, terminati de durere.

Trupurile neinsufletite ale celor trei fetite au fost duse la Institutul de Medicina Legala, pentru necropsie.

„In cauza a fost intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii comiterii infractiunii de ucidere din culpa. Cercetarile continua“, a declarat Anca Vijiac, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.

Cele trei fetite erau de nedespartit. Acum au urcat impreuna la Cer

Ioana, Petronela si Sinziana veneau din doua familii linistite din localitate, si erau prietene foarte bune.

Preotul din Parcovaci, Nicolae Craciun, spune ca fetitele veneau des la Biserica si chiar participau la concursul de batut toaca.

„Imi exprim regretul pentru ceea ce s-a intamplat. Fetele au mers ieri (n.r. – sambata) la Biserica, veneau des la slujbe, participau si la un concurs de batut toaca pe care il organizam noi. Dupa toata perioada aceasta de izolare, erau bucuroase ca aveau unde merge. Am o idee pe care sper sa o pot duce la capat, si anume sa ridicam o troita in acel loc. Si pentru a comemora victimele, dar si ca un semnal de alarma“, a spus parohul Bisericii din Pircovaci.

Oamenii cer paza

Locuitorii spun ca anul trecut,  un alt baiat, de 14 ani, si-a gasit sfaritul inecat.

„Luati mai in serios acest baraj. Nu se poate lasa fara supraveghere. In fiecare an se intampla nenorociri, familii distruse. Cata nepasare din partea unora care au putere sa faca ceva si nu fac nimic. Trebuie sa se intample nenorociri ca sa va treziti la realitate“, e mesajul manifest al unei tinere din Harlau, care pana ieri fusese distribuit de aproape de aproape 1.000 de persoane.

Alte persoane, in numar mai mic, au blamat parintii pentru lipsa de supraveghere a celor trei fetite.

Autoritatile spun ca sunt panouri de avertizare

Petru Avram, directorul ABA Prut Barlad, a spus ca barajul are panouri de avertizare cu mesajul „Scaldatul interzis! Pericol de inec“ si „Este interzis accesul persoane lor neautorizate pe baraj“.

Acesta a mai aratat ca la intrarea pe baraj este montata o bariera auto, iar pe toata lungimea barajului exista un parapet de beton inalt de 80 cm.

Paza barajului este asigurata de doi angajati, dar acumularea are o suprafata de 81 de hectare si e inconjurata de padure privata. scrie fabricatinromania

DISTRIBUIE PE: