Terminat de durere, tatal celor doi fratiori care s-au stins la Iasi, face primele declaratii: “Sotia mea…

Tragedie fara margini pentru o tanara familie din judetul Iasi, dar si un semnal de alarma dur pentru toti parintii: doi fratiori, de un an si jumatate si de trei ani, au decedat dupa ce au mancat struguri din propria gradina. Potrivit informatiilor primite, medicii banuiesc ca strugurii au fost stropiti cu substante otravitoare, pesticide.

Un singur bob tratat cu aceste substante poate fi fatal pentru un copil.

Tatal copiilor, Valentin Bughius, face prima declaratie: “Ei au mancat struguri din gradina. De la aia a pornit.”

Lovit de soarta, Valentin si-a pierdut in doar cateva ore cei doi copii. Barbatul era plecat la munca in Germania pentru a strange bani pentru renovarea casei din comuna Coarnele Caprei cand a primit groaznica veste..

“Au inceput sa vomite, nu aveau febra, dar transpirau. A incercat sotia sa-i linisteasca, le-a dat apa. Au baut cate o gurita de apa plangand. I-a luat pe amandoi in brate. S-au linistit la un moment dat si au inceput sa doarma pe ea”. a spus tatal copiilor.

La opt ore de la aparitia primelor simptome, fiul cel mic, Gabriel, si-a pierdut cunostinta, iar mama lui a sunat la 112. Medicii au intervenit cu un elicopter. Au incercat o ora sa-l resusciteze. Copilul s-a stins sub ochii mamei. Medicii spun ca simtomele sunt specifice otravirii cu o substanta necunoscuta.

“Avand in vedere si contextul, si simptomatologia, dar fara a sti exact cu precizie substanta”, a declarat Lucian Cernahoschi, medic UPU Spitalul de Copii Sf. Maria:

Medicii nu au putut sa-l salveze nici pe cel mai marisor. A fost dus de urgenta la Spitalul de Copii din Iasi. Se afla in coma, in stare grava, iar la scurt timp a intrat in stop cardio-respirator. A fost resuscitat, insa fara rezultat.

Mama copiilor a mancat si ea din struguri. Si a simtit buzele amortite dar nu a avut si alte simptome. Tatal nu intelege cum s-a petrecut aceasta groaznica tragedie. El spune ca nu a stropit niciodata via, doar cartofii.

“Acum doua luni de zile am cumparat substanta din asta pentru stropit cartofi. Am cumparat pliculete.”, a spus Valentin Bughius, tatal copiilor.

Este posibil ca substantele folosite pentru combaterea daunatorilor pe cartofi sa fi ajuns pe struguri, potrivit specialistilor.

“Exista substante neautorizate care se mai folosesc si care au o concetratie foarte mare. Unele dintre ele sunt pe baza de organofosforate, altele organoclorurate si exista si alt tip de substante folosite pentru combaterea daunatorilor care sunt nocive, mai ales daca este vorba despre un copil”, a spus Diana Cimpoesu, medic-sef UPU SMURD.

DISTRIBUIE PE: