Sute de români și-au pierdut dreptul la pensie. Greșeala pe care au făcut-o acești pensionari

Sute de cetășeni din întreaga țară și-au pierdut dreptul la pensie, conform cifrelor oficiale furnizate de  autorități. Concret, aceștia nu vor mai putea primi venitul minim garantat, întrucât nu au îndeplinit toate condițiile prevăzute de noua Lege a Pensiilor.

Sute de români au rămas fără pensia de invaliditate

Specialiștii Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM), care evaluează anual mii de dosare, au dezvăluit că aproape 800 de români au pierdut dreptul de a încasa pensia de invaliditate în ultimul an și jumătate, iar motivul este unul incredibil. Mai exact, oamenii au refuzat să se prezinte la evaluarea pe care trebuie să o efectueze autoritățile.

La finalul anului trecut, pe teritoriul României existau 543.159 de pensionari de invaliditate, cu 6,7% mai puțini față de 2017. Totodată, în 2018, peste 5.000 au fost convocate pentru expertizare, însă dintre acestea s-au prezentat doar 3.851, restul urmând, practic, să rămână fără bani.

Anunțul autorităților

Situația nu s-a îmbunătățit nici în anul curent, ba din contră. Cifrele au crescut simțitor, existând riscul ca în viitorul nu foarte îndepărtat să atingă cote alarmante. Mai mult decât atât, autoritățile se decalră îngrijorate, estimând că în viitorul nu foarte îndepărtat problema ar putea atinge cote de-a dreptul alarmante.

„Numărul pensionarilor de invaliditate ce urmează a fi expertizați prin internare în cadrul institutului este variabil, în funcție de capacitatea de internare din cadrul secțiilor clinice ale INEMRCM, de numărul de zile de sărbătoare legală, sărbători religioase și zile libere acordate prin Hotărâre de Guvern, în care nu se lucrează, precum și de numărul solicitărilor de investigații și expertize adresate de instanțele judecătorești și Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici» – București, în care instituția noastră este desemnată ca expert într-o cauză. La toate acestea se adaugă și persoanele care se prezintă pentru expertizare medicală fără convocare, numărul acestora fiind imprevizibil” , a declarat Corina Grițac, directorul general al INEMRCM.

DISTRIBUIE PE: