Statul român oferă 8.000 lei pentru construcția sau renovarea locuințelor în programul “Casa Verde”

Statul roman oferă 8.000 lei pentru persoanele care își construiesc o casă sau doresc să o renoveze.

Ministerul Mediului a lansat în consultare publică programele “Casa Verde” și “Casa Verde Plus”, prin care aproximativ 10.000 de români pot beneficia de fonduri pentru construirea de locuințe noi sau renovarea cu materiale ecologice. Aceste proiecte au fost create în cadrul unei strategii de tranzitie către economia verde, în care mediul înconjurător joacă un rol central.

Potrivit declarațiilor ministrului Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, programul “Casa Verde Plus” vine în completarea programului clasic “Casa Verde” și oferă subvenții pentru materiale de construcție ecologice și sisteme de izolație a casei cu materiale ecologice.

Bugetul total alocat programului este de 198 de milioane de lei, din care 93 de milioane de lei sunt destinate programului clasic, iar 45 de milioane de lei pentru materialele de construcție ecologice. Aceste fonduri ar putea ajunge la aproximativ 10.000 de persoane fizice.

Astfel, o persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziționarea de panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri.

În cazul achiziționării unei pompe de căldură, finanțarea poate ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale, deoarece panourile solare vor beneficia de finanțare în proporție de 100%. Deocamdată, asociațiile de locatari nu pot accesa acest program, dar se lucrează la soluționarea acestei probleme.

Programul “Casa Verde Plus” vizează proiecte care includ, pe lângă sistemele de încălzire nepoluante, și optimizarea energetică prin utilizarea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

Pentru a accesa aceste programe, solicitanții trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului din județul în care locuiesc și să întocmească un dosar. Dosarul va fi analizat de către angajații Administrației Fondului de Mediu, după care se va semna un contract cu beneficiarul, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea se acordă pe principiul “primul venit, primul servit”.

Pentru a se înscrie în programul “Casa Verde”, persoanele fizice trebuie să aibă domiciliul în România și să fie proprietari sau coproprietari ai terenului și ai casei pentru care se va instala sistemul de încălzire nepoluant.

De asemenea, imobilele nu trebuie să se afle în litigiu în instanță sau în proceduri de expropriere pentru utilitate publică. Solicitanții nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale și nu trebuie să fi fost condamnați pentru infracțiuni împotriva mediului.

Aceste programe reprezintă oportunități excelente pentru români de a-și construi sau renova casele într-un mod ecologic și sustenabil. Prin utilizarea materialelor de construcție ecologice și a sistemelor de încălzire nepoluante, se poate obține o economie semnificativă de energie și o reducere a impactului asupra mediului înconjurător.

Astfel, programul “Casa Verde” și “Casa Verde Plus” reprezintă o măsură concretă prin care statul român încurajează tranzitia către economia verde și promovează protecția mediului înconjurător.

Pentru mai multe informații despre aceste programe și despre modul de înscriere, vă puteți adresa Agenției pentru Protecția Mediului din județul dumneavoastră sau puteți consulta ghidurile aflate în dezbatere publică.

Acționați acum și beneficiați de aceste fonduri pentru a vă construi sau renova casa într-un mod ecologic și sustenabil!

DISTRIBUIE PE: