Sorina Pintea, plan inedit să demaşte medicii care iau şpagă! Ce va trimite în spitale

Corupția a reprezentat de-a lungul timpului una dintre cele mai importante probleme ale sistemului medical românesc. Rând pe rând, miniștrii care s-au perindat la Sănătate au apelat la felul de metode pentru a pune capăt acestui fenomen care, paradoxal, pare să devină din ce în ce mai puternic. La rândul său,

Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătății propune o amplă strategie prin care își propune ca spitalele patriei să scape odată pentru totdeauna de angajații care condiționează actul medical de mită.

Mai concret, Sorina Pintea a anunțat în cursul zilei de luni că plănuiește introducerea unei măsuri inedite, pentru a depista cadrele medicale care cad pradă tentației de a lua șpagă. Este vorba despre introducerea așa-zișilor pacienți „sub acoperire”, care să urmăreacă foarte atent activitatea anagajaților unităților sanitare. O astfel de inițiativă a fost pusă deja în practică la Spitalul Fundeni din Capitală.

„Avem de pus în aplicare o strategie anti-corupție și am pus în aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. În acest moment, pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de ‘pacient sub acoperire’ care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești ‘pacienți sub acoperire” , a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății susține că fenomenul șpăgii nu este prezent în toate spitalele din România
Pe de altă parte, Sorina Pintea admite că în România există și unități medicale unde fenomenul corupției nu își face simțită prezența. Cu toate acestea, ministrul Sănătății susține că se impun măsuri radicale împotriva celor care continuă să ia șpagă.

„Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient și spune: acesta este tariful. Sunt spitale în această țară unde medicii spun: ‘Nu este nevoie, mulțumim.’ Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți” , a mai spus Sorina Pintea.

DISTRIBUIE PE: