Se lucrează la o nouă ordonanță de urgență: ce schimbări apar în viața românilor începând cu 1 iunie

Odată cu 1 iunie, viața românilor se va schimba încă o dată datorită deciziilor guvernului. Ludovic Orban a menționat că proiectul va fi discutat în primă lectură într-o ședință a Guvernului.

Se va discuta despre instaurarea altei Ordonanțe de Urgență. Află mai multe detalii despre acest lucru în rândurile următoare.

Se lucrează la o nouă ordonanță de urgență: ce schimbări apar în viața românilor începând cu 1 iunie

Ludovic Orban a precizat faptul că odată cu 1 iunie, România va avea noi măsuri de protecție în contextul pandemiei de coronavirus. Proiectul ar putea fi aprobat în ziua de joi sau cea de vineri.

Este bine de menționat că proiectul va fi discutat înainte de a fi aprobat pentru a mulțumi partenerii sociali. Își va produce efectele încurând. Un secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii a declarat următoarele:

„Avem proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri active în perioada de după 1 iunie.

Rugămintea noastră este ca acest proiect să intre în prima lectură deoarece ieri am primit foarte multe propune pe la partenerii sociali… El este în avizare. El îşi va produce efectele…”

Ludovic Orban a punctat faptul că această Ordonanță de Urgență o să intre în urgență înainte de data de 1 iunie. Acesta a declarat:

„Îl introducem în primă lectură. Atenţie, el trebuie să intre în vigoare până la data de 1 iunie pentru că practic reglementează chestiunea măsurilor active, menţinerii şomajului tehnic, noilor măsuri active după data de 1 iunie şi trebuie să intre în vigoare până la 1 iunie deci îl introducem în primă lectură şi mai facem o şedinţă mâine sau poimâine”.

Nelu Tătaru a discutat în zilele precedente despre noile măsuri de relaxare care urmează a fi instituite în perioada următoare. Ministrul Sănătății a menționat faptul că în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus se vor lua unele măsuri de relaxare.

Măsuri de relaxare

Dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus se va reduce, restaurantele și terasele vor fi redeschise la 1 iunie, iar plajele începând cu 15 iunie. În ceea ce privește angajații care au primit până acum șomaj tehnic, aceștia vor fi reîncadrați pentru a primi 41.5% din salariul brut pentru 3 luni.

Mai mult, tinerii și persoanele peste 50 ani care au fost concediați pe durata stării de urgență sau de alertă vor primi pentru 12 luni, 2500 lei dacă vor fi reangajați. Patronul este obligat să îi mai țină încă 6 luni peste cele 12 luni. Firmele care se află în faliment, insolvență, etc nu beneficiază de aceste măsuri.

De asemenea, șomajul tehnic va continua și după 1 iunie pentru firmele care și-au oprit activitatea din cauza deciziilor guvernului. Totuși acest șomaj tehnic nu va continua după 31 decembrie. sursa huff.ro

DISTRIBUIE PE: