România a mai pierdut un om de valoare. A murit un munte de talent admirat și peste granițe

Este zi de doliu în țara noastră după trecerea în neființă a unui mare om, o personalitate deosebită ce s-a făcut remarcat și peste hotare. Era un munte de talent, și toți cei care l-au cunoscut și-ar fi dorit ca el să fie nemuritor. Din nefericire, viața lui pe Pământ s-a încheiat, dar cu siguranță alături de îngeri va continua să creeze adevărate capodopere.

România a mai pierdut un om de valoare

S-a stins din viață meșterul popular Toader Bârsan. El era ambasadorul turismului maramureșean care a dus numele țării noastre cu mândrie, peste hotare. Trecerea în neființă a sculptorului a fost anunțată de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului. Meșterul s-a stins din viață pe 4 ianuarie 2022, la vârsta de 78 de ani.

România a mai pierdut un om de valoare. A murit un munte de talent admirat și peste granițe

Toader Bârsan era numit sculptorul porților cerului Maramureșului. Din mâinile sale ieșeau adevărate capodopere care stau mărturie pentru darul pe care l-a primit de la Dumnezeu acest mare meșter.

În urma sa a rămas familia îndurerată. Meșterul era tată a trei copii: doi băieți și o fată. Unul dintre fii săi îi duce munca mai departe.

(…)mângâiere și alinare sufletească familiei îndoliate, soției Anuța, celor doi fii, părintele Teodor – slujitor la Mănăstirea Bârsana și domnului Ion Bârsan – care, împreună, duc cu multă dragoste mai departe, arta sculpturii în lemn și construirea de biserici de lemn, a transmis Episcopia.

Toader Bârsan – sculptorul porților cerului Maramureșului

De-a lungul vieții sale, Toader Bârsan și-a lăsat amprenta, prin creațiile sale, în locuri minunate, pline de încărcătură spirituală. Mâinile maestrului au construit poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum și troița din fața cimitirului lăcașului monahal.

El s-a implicat și în construcția Mănăstirii Sfânta Ana Rohia. A fost un ambasador al țării noastre peste hotare. Toader Bârsan este meșterul care a făcut cunoscut numele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană.

Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, președintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă.

Toader Bârsan a colindat lumea-n lung și lat cu lucrările sale, multe locuri a văzut și multe i-au plăcut, dar de România era îndrăgostit cu adevărat. Într-un interviu spunea că nimeni nu are țară cum avem noi, românii, că sunt țări mai bogate decât noi, dar tot le lipsește ceva.

Sunt ţări mai bogate faţă de noi, dar dau de una nu au alta, dau de alta nu au alta, noi românii începând de la agricultură, pomicultură, minerit, săruri, ape, dealuri, munţi de tot felul, spunea Toader Bârsan.

România a mai pierdut un om de valoare. A murit un munte de talent admirat și peste granițe

În anul 2021, Euronews a făcut un reportaj despre Toader Bârsan şi porţile tradiţionale maramureşene pe care le crea într-un mod unic. Fiul meșterului îi va duce numele mai departe.