Revin restricţiile din pandemie. Primul loc din România unde masca redevine obligatorie de luni!

Share
Incidența cazurilor de persoane infectate cu Covid-19 a crescut rapid în ultima vreme. Din acest motiv, chiar dacă numărul îmbolnăvirilor nu a depășit pragul stabilit de autorități, unele instituții au decis să acționeze preventiv.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că măştile de protecţie vor fi folosite în spitale pentru a preîntâmpina răspândirea infecţiilor nosocomiale.

Primul loc din România unde masca redevine obligatorie! O instituție din România a decis ca masca să redevină obligatorie. Este cazul Spitalului Județean de Urgență Slatina, acolo unde, începând de luni, 11 iulie, masca va deveni din nou obligatorie atât pentru personalul medical, cât și pentru persoanele care vizitează pacienții. De asemenea, conducerea unității a decis să intensifice măsurile de triaj epidemiologic pentru toate persoanele care intră în spital, anunță Gazeta Oltului.

Conform datelor raportate de DSP Olt, incidența COVID cumulată la nivelul județului este de 0,21 de cazuri la mia de locuitori, ceea ce reprezintă o creștere importantă față de perioada precedentă. Au fost confirmate îmbolnăviri în 27 de localități din județul Olt, cea mai mare incidență fiind în: Giurăvești (1,45), Osica de Jos (1,36), Făgețelu (1,3), Stoicănești (1,3) și Optași-Măgura (0,92).

Ministrul Sănătăţii anunţă că masca de protecţie va fi obligatorie în spitale. Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţilor medicale este inclusă în legislaţia privitoare la protecţia pacienţilor în spitale. De aceea, Alexandru Rafila i-a informat pe reprezentanţii direcţiilor de sănătate că trebuie să aplice prevederea.

„Tulpină Omicron e în continuare dominantă. 100% din cazuri sunt cu această tulpină. Nu există dovezi privind o severitate mai mare. Reinfecțiile cu BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu Omicron. Avem circa 20% reinfecții. Având în vedere că au trecut șase luni de la valul inițial, chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați, așa că estimăm o creștere în curând”, a mai spus ministrul.

„Dvs. vă gândiți la festivaluri, eu mă gândesc la concediile obșnuite. Sfatul meu e să utilizeze masca în interior, când călătoresc cu avionul sau autobuzul. Din câte știu festivalurile sunt în aer liber, iar transmisabilitatea e mai redusă”, a arătat Rafila, răspunzând unei întrebări.

De asemenea, în perioada următoare vor fi informaţi despre acest lucru şi managerii spitalelor din ţară. Este vorba despre „utilizarea măştii în interiorul spitalelor pentru preîntâmpinarea răspândirii nosocomialelor”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Și în București, situația din spitale devine complicată, pe măsură ce acestea sunt aproape pline, inclusiv cele de pediatrie. De exemplu, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, toate cele 30 de paturi destinate îngrijirii bolnavilor de Covid-19 sunt deja ocupate. Nici la Timișoara, lucrurile nu stau prea bine. Doar în ultimele 48 de ore, șase minori au fost internați, trei dintre ei fiind sugari. Din fericire, starea lor este una bună, în condițiilor în care noua subvariantă Omicron B.A.5 nu produce atât de multe infecții severe.

DISTRIBUIE PE: