Reteta cu care obtii o VARZA MURATA perfecta – secretele care o fac gustoasă si o garnitura perfecta de muraturi

Toamna este anotimpul în care borcanele pentru sezonul rece sunt pregătite cu grijă.

Varza murată este una dintre cele mai vechi și speciale rețete românești, fiind un deliciu atât ca salată, dar folosită și la mult iubitele sarmale.

Cantitatea mai mare de carne pe care o consumăm în perioada rece, în special cea de porc, necesită o garnitură de murături, iar salata de varză murată este perfectă.

Ingrediente necesare pentru varza murată:

– varză de iarnă
– crenguțe de cimbru
– crenguțe de mărar
– o gutuie
– un măr
– rădăcină de hrean
– sare
– un pumn de boabe de porumb
– apă călduță

Alegerea și pregătirea verzelor

Verzele pe care urmează să le murăm trebuie alese cu grijă. Acestea trebuie să fie îndesate, de mărime medie.

Fiecărei bucăți de varză i se va îndepărta primul strat, cu frunzele uscate. Cotorul verzei trebuie scos cu un cuțit și umplut su sare.

Varza murată – mod de preparare

Primul pas este pregătirea butoiului în care vom pune varza. Acesta trebuie dezinfectat foarte bine, clătit și uscat într-un loc răcoros.

După ce butoiu s-a zvântat foarte bine, se așează crengile de cimbru și mărar, cele de cimbru în dublă cantitate pentru a aroma varza cât mai bine.

Boabele de porumb vor ajuta la fermentare, așa că se pot pune peste crenguțele de cimbru și mărar, împreună cu gutuia și mărul care vor da o culoare frumoasă.

Bucățile de hrean se curăță și apoi se adaugă celorlalte ingrediente din butoi, pentru a conserva varza și a o menține fermă.

Varza se așează în butoi, rând după rând, cu partea scobită în sus. Sfaturile din bătrâni ne recomandă să o lăsăm așa 24 de ore.

Următorul pas, unul foarte important, este legat de saramură. La 10 litri de apă, se adaugă 400g de sare grunjoasă. Apa trebuie să fie călduță.

Amestecul de apă și sare se toarnă în butoi, având grijă ca toate bucățile de varză să fie bine acoperite.

Verzele trebuie presate foarte bine, așa că este indicat să adăugăm scânduri peste varză și o piatră grea, bine spălată, peste scânduri.

După câteva zile, se mai pot adăuga alte bucăți de varză în butoi, pentru că cele inițiale se vor lăsa.

Procesul de vânturare sau suflarea în varză

Toată zeama din butoi trebuie vânturată, așa că, dacă aveți un butoi mai mare, scurgeți toată zeama și turnați-o înapoi peste varză.

În cazul unui butoi mai mic, vânturarea se poate face și cu ajutorul unui furtun mic, cu care se suflă în varză o dată la câteva zile.

Unul dintre capetele furtunului va sta în butoi, în timp ce în celălalt se va sufla cu putere.

Așadar, în cel puțin o lună, varza se va mura, depinzând foarte tare de temperatura din camera în care este depozitat butoiul.

La o temperatură mai mare, murăturile vor fi gata mult mai rapid.

Așadar, garnitura de varză murată sau gogoșari este perfectă pentru perioada rece care urmează. Poftă bună!

Reţeta pentru varză murată fără sare

Varza murată fără sare se foloseşte în cazuri de gastrită, pancreatită, ulcer, afecţiuni renale şi hepatice, hipertensiune. Mod de preparare Într-un vas emailat se pune un strat de varză tocată amestecată cu morcov ras, apoi un strat de ceapă şi usturoi tăiate mărunt, din nou un strat de varză, continuându-se astfel până se umple vasul la 4/5.

Peste varză se toarnă apă caldă, apoi se pune o farfurie şi o greutate pentru presare. Recipientul se ţine la căldură. Zilnic, se introduce un beţişor până la fund, pentru eliminarea gazelor, şi se înlătură spuma. După terminarea procesului de fermentare, varza se păstrează la temperatura de 2 – 8 grade Celsius.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.

Related Posts

Ce pot face smochinele uscate pentru sănătatea noastră. Probabil nu știai asta

Remediul pe bază de ulei de măsline și smochine uscate este bine cunoscut de cei care locuiesc în apropierea mării și este utilizat pentru tratarea diverselor afecțiuni,…

Un caz aparent banal a readus în discuție un vechi remediu popular, transmis din generație în generație

Totul a început cu o fetiță răcită – avea febră, nas înfundat și starea generală alterată. Părinții au administrat sirop de Panadol, dar au apelat și la…

Smochinele sunt delicioase, dar putini stiu cat de importante sunt frunzele lor pentru sanatate

Smochinele sunt cunoscute pentru gustul lor dulce și beneficiile aduse sănătății, însă frunzele acestora rămân adesea neglijate. De-a lungul secolelor, frunzele de smochin au fost folosite în…

Urechelnița, planta miraculoasă care tratează zosterul și bolile de piele! Cum se folosește corect sucul proaspăt?

Aceasta crește în mod natural în zone montane, dar poate fi întâlnită și în grădini, pe zidurile din piatră sau pe acoperișurile de cărămidă ale caselor. Denumită…

Planta care produce mir,o bijuterie de floare.Sfaturi de îngrijire,înmulțire și câteva curiozități.Lacrima Maicii Domnului

Lacrima Maicii Domnului, planta care produce mir, o bijuterie de floare. Cateva sfaturi de îngrijire, inmultire si câteva curiozitati. Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este întâmplătoare….

Fructul plin de antioxidanti, care are de 20 de ori mai multa vitamina C decat lamaia, se gaseste si in Romania

Agrisul Indian, recunoscut ca una dintre cele mai valoroase plante în medicina tradițională, este folosit de peste 500 de ani de către indienii care apreciază proprietățile sale…