Prăjitura Opera – Prăjitura de casă în straturi, fragedă, cremoasă și aromată – Rețetă deosebită

Rețetă deosebită, explicată pas cu pas – Prăjitura Opera –

Prăjitura de casă în straturi, fragedă, cremoasă și aromată

Ingrediente necesare pentru foi:

120 g migdale măcinate
2 linguri unt topit
3 ouă

100 g zahăr pudră
2 linguri amidon alimentar
3 albușuri bătute spumă tare, împreună cu 1 lingură de zahăr
Ingrediente necesare pentru siropul de cafea:

100 g cafea neagră
100 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru cremă:

300 ml lapte
1 lingură plină amidon alimentar
100 g zahăr tos
3 gălbenușuri
200 g unt moale
2 linguri sirop de cafea
Ingrediente necesare pentru stratul cu ciocolată:

60 ml frișcă lichidă
100 g ciocolată neagră
2 linguri zahăr tos
20 g unt
Ingrediente necesare pentru glazura de ciocolată:

150 g unt
50 ml frișcă lichidă
100 g ciocolată neagră
Mod de preparare:

Pentru foi, punem migdalele într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, ouăle, untul topit, amidonul și mixăm până la omogenizare. La final, încorporăm și spuma de albușuri, folosind o spatulă. Împărțim compoziția în 3 părți egale.

Tapetăm dosul unei tăvi ( de 20*30 cm) cu hârtie de copt. Transferăm o parte din compoziție pe dosul tăvii, uniformizăm și coacem foaia la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 10-12 minute. Procedăm la fel și mai coacem încă 2 foi, tot pe dosul tăvii. Lăsăm foile să se răcească.

Pentru sirop, punem cafeaua într-un vas. Adăugăm și zahărul, amestecăm și încălzim la foc mediu, până zahărul se dizolvă complet. Fierbem timp de aproximativ 5-6 minute. Luăm de pe foc și încorporăm și 1 linguriță de esență de rom, opțional. Lăsăm siropul să se răcească.

Pentru cremă, punem 2 linguri de lapte într-un vas. Adăugăm amidonul și amestecăm bine. Adăugăm încă un pic de lapte, amestecăm din nou după care adăugăm încă 200 ml de lapte și fierbem totul la foc mediu.

Între timp, mixăm gălbenușurile cu laptele rămas și cu 100 g de zahăr, până obținem o compoziție spumoasă.

După ce laptele se îngroașă, adăugăm compoziția de gălbenușuri în vas, omogenizăm și aducem totul la punctul de fierbere. Luăm de pe foc și încorporăm și 2 linguri de sirop de cafea. Lăsăm să se răcorească până la temperatura camerei.

Separat, mixăm spumă untul după care îl încorporăm în cremă, mixând până la omogenizare.

Pentru stratul de ciocolată, turnăm frișca într-un vas. Punem pe foc, adăugăm și untul, ciocolata și amestecăm până la omogenizare. Lăsăm să se răcorească până la temperatura camerei.

Asamblare: foaie, sirop, 2 /3 cremă, foaie, sirop, stratul de ciocolată, foaie, sirop, cremă. Dăm prăjitura la frigider pentru minim 90 de minute.

Pentru glazură, punem untul într-un vas. Adăugăm frișca, bucățelele de ciocolată și punem pe baie de aburi, amestecând până la omogenizare. Lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.

Întindem glazura peste stratul de cremă. Uniformizăm. Dăm prăjitura la frigider peste noapte și o porționăm doar a doua zi.

Savurați cu poftă! Poftă bună!

DISTRIBUIE PE: