Prăjitura Jerbo, fragedă și aromată – Prăjitură de casă cu gem, nucă și glazură de ciocolată

Prăjitură de casă, cu umplutură de nucă și caise și glazură de ciocolată – Prăjitura Jerbo

Ingrediente necesare pentru foi:

600 g făină
300 g unt
60 g zahăr pudră
3 ouă
120 ml lapte
1 praf de sare
24 g drojdie proaspătă
3 g praf de copt
Ingrediente necesare pentru umplutură:

300 g zahăr
500-700 g nucă măcinată
Coaja rasă de la 1 lămâie
2 borcane de 720 ml gem de caise
Ingrediente necesare pentru glazură:

3 tablete ciocolată (sau 2, după gust)
2-3 linguri ulei
Mod de preparare:

Setăm cuptorul la 180 de grade. Ungem cu unt și tapetăm cu făină o tavă de 19*32 cm, cu pereții înalți.

Într-un bol, amestecăm nuca cu zahărul și cu coaja de lămâie.

Punem ingredientele pentru aluat într-un bol (amestecăm gălbenușurile cu laptele) și frământăm un aluat omogen.

Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină. Formăm un sul pe care îl tăiem în 5 părți egale. Formăm 5 bile, a câte 230 grame, învelim în folie și dăm 4 din ele la frigider.

Întindem prima bilă, într-un dreptunghi un pic mai mare decât tava. Transferăm în tavă, trăgând aluatul și pe margini.

Ungem cu gem, presărăm cu umplutură de nucă și acoperim cu încă o foaie (scoasă din frigider și întinsă la mărimea tăvii. Ungem cu gem, presărăm cu nucă și repetăm straturile. Acoperim totul cu a cincea foaie.

Înțepăm foile cu un băț de frigărui, în mai multe locuri. Dăm tava la cuptorul pentru 50 de minute aproximativ. După coacere, lăsăm prăjitura să se răcească complet, după care trecem cu un cuțit pe lângă margini și răsturnăm prăjitura pe un platou.

Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată împreună cu uleiul, amestecând până la omogenizare. Turnăm glazura pe prăjitură și lăsăm deoparte până glazura se întărește.

Porționăm cu un cuțit trecut prin apă fierbinte.

Savurați cu poftă! Poftă bună!

DISTRIBUIE PE: