Pericolul din Marea Neagră care nu ținem niciodată cont! Aveți mare grijă:

Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să te scufunzi chiar și în apropierea malului mării, dar de vină nu este amețeala dată de apă sau alcool, așa cum probabil ai crezut, ci un fenomen complet necunoscut: curenții de aer.

Curentul de retur este unul dintre cele mai periculoase fenomene, el poate îneca atât înotători profeșioniști cât și oameni care vin pentru două zile la mare. Ce se întâmplă de fapt? Dacă ne întâlnim cu cu un astfel de curent avem tendința de a îl înfrunta. Cei mai periculoși sunt cei din mările de joasă adâncime, unde există coaste joase, pante ușoare, bariere de nisip, insulițe sau bancuri de nisip.

În aceste cazuri curenții nu pot să ajungă treptat în larg, din cauza tuturor acestor restricții, astfel încât presiunea aplei crește brusc și se formează praguri prin care apa se întoarce înapoi cu viteze mari, ea seamănă cu un râu în mijlocul mării.

Schematic, fenomenul arată astfel:

Pasajele de acest tip, foarte periculoase, pot apărea oriunde pe plajă, mai ales în timpul mareelor, aduc cantități foarte mari de apă apoi revin în ocean și formează ceea ce numim curenții de retur. Ei arată așa:

Viteza unui curent de retur este de 4-5 kilometri pe oră iar coridorul este unul îngust, 2-3 metri, dar pot exista și coridoare, mai rare, între 50 și 400 de metri care se deplasează cu viteze de 15 kilometri pe oră. Cum evităm acești curenți? Trebuie doar să fim foarte atenți la câteva elemente: canalul va fi vizibil, asemănător cu ce vedeți în imagini, cu aă învolburată, zona de coastă va avea o culoare diferită, mai albă față de apa din jur. Trebuie să vă mai uitați și după multă spumă și vegetație marină care sunt mereu în mișcare. În plus veți mai vedea că un decalaj în structura de ansamblu a valurilor, diferențe de înălțime.

Dacă observați aceste semne nu înotați în acea zona, dar 80% dntre curenții de retur apar spontan și nu se manifestă vizual decât atunci când e prea târziu. Ce facem atunci? Nu intrați în panică, nu vă luptați cu curentul și încercați să înotați paralel cu țărmul, dacă canalul curentului e îngust veți scăpa repede din el. Dacă canalul are peste 20 de metri trebuie să rezistați 5 minute, apoi curentul se va opri singur și veți fi în siguranță, apoi înotați paralel cu țărmul, dacă curentul se va instala la mal nu veți fi iar prins în el. Un lucru important de știut este că un curent de retur nu vă va trage niciodată la fund.

DISTRIBUIE PE: