Pensii de 6.000 de lei lunar, după recalculare! Cine va avea parte de un astfel de venit

Pensii de 6.000 de lei lunar, după recalculare!
Din 2024, o anumită categorie de seniori va avea pensia de 6.000 de lei. Pentru a beneficia de o astfel de sumă lunară, ar fi necesari 33 de ani de contribuții la sistemul public de pensii.

Pensionarii români, dar și cei care abia își depun dosarul de retragere din activitate, așteaptă cu sufletul la gură intrarea în vigoare a noilor prevederi. Din 2024 se vor produce două majorări: de la 1 ianuarie pensia se va indexa cu rata inflației, respectiv cu un procent de 13,8%, și de la 1 septembrie, când toate pensiile se vor recalcula.

Astfel, există pensionari care vor ajunge la o pensie de 6.000 lei pe lună la recalculare, dar doar dacă au muncit o perioadă lungă și, mai ales, dacă au grupe, scrie newsweek.ro.

Câți trebuia să muncești pentru a primi 6.000 de lei pensie
Pe lângă cele transmise de autorități, pensionarii au concluzionat individual că, pentru a beneficia de un venit de 6.000 de lei, ar fi necesari 33 de ani de contribuții la sistemul public de pensii. Ca exemplu, o persoană care a lucrat 6 ani și 9 luni în grupe de muncă ar avea, după aplicarea formulei de calcul, o vechime de 33 de ani și 3 luni, în condiții normale. Mai departe, această cifră se adună cu cei 6 ani și 9 luni de muncă în grupe și se ajunge la un total de 40 de ani.

Un astfel de caz înseamnă 10,25 de puncte de stabilitate pentru această persoană, iar pe talonul de pensie ar fi vorba de 66,40755. Adăugând punctele de stabilitate, suma totală ajunge la 76,65755. Ulterior, pensia se calculează înmulțind numărul de puncte cu Valoarea de Punct (81 de lei). Astfel, această persoană va ajunge să primească o pensie de 6.203 de lei. Suma nu este netă, căci se impozitează cu 10%, rămânând 5.800 de lei.

Este VPR x Numărul total de puncte, VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor. Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive. Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Primul-ministru Marcel Ciolacu a afirmat că toate pensiile din România vor crește cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024. Majorarea de luna viitoare are legătură cu indexarea cu rata inflației.

DISTRIBUIE PE: