Omul n-a mai pus piciorul pe Lună de peste 40 de ani. De ce nu se mai fac expediții spațiale pe satelitul natural al Pământului?

Până în zilele noastre doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, ei fiind astronauți care au participat la programul Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafața singurului satelit natural al Terrei. Au trecut mai mult de 40 de ani de când un pământean a pășit pe un alt corp ceresc decât Pământul. Oamenii nu au mai ajuns pe Lună din 1972, iar ultima aselenizare controlată a unei nave spatiale a fost în august 1976.

Cel mai iubit președinte american, J.F. Kenedy, era promotorul expedițiilor pe Lună.

La o săptămână după reuşita lui Iuri Gagarin, președintele Kennedy cerea vicepreședintelui Lyndon B. Johnson să studieze programul spaţial american pentru a găsi zonele în care NASA putea depăşi URSS-ul. Kennedy vroia să recupereze terenul pierdut în faţa sovieticilor, oferindu-le cetăţenilor americani confirmarea că SUA nu-şi pierduseră supremaţia în faţa comunismului. Johnson i-a recomandat lui Kennedy să încerce cucerirea Lunii.

După mari investiții și sacrificii umane, pe 20 iulie 1969, ora 20:18 GMT, o navetă în care se aflau Neil Armstrong şi Buzz Aldrin a aselenizat, iar pe 21 iulie 1969, la ora 02:56, Neil Armstrong a devenit primul om care a păşit pe lună şi a rostit celebra frază „este un pas mic pentru un om, dar un pas mare pentru omenire”.

Nixon a decis în 1972 ca programul spațial să fie stopat. Anual cam 4-4,5 % din bugetul federal mergea către acesta. Azi, mai puțin de 0.5% merge către NASA.

Au apărut însă firme private, gata să ducă astronauți, ci oameni obișnuiți în apropierea Lunii pentru un preț bun. Compania Excalibur Almaz, bazându-se pe experienţa consultantului Valeri Tokarev, un fost cosmonaut sovietic, intenţionează să folosească vehicule spațiale sovietice ce au fost supuse unui proces de modernizare cu scopul de a efectua călătorii spre Lună.

Şeful Excalibur Almaz, Art Dula, spunea că utilizarea celor 6 vehicule sovietice (dintre care 4 navete reutilizabile şi două staţii spaţiale) va aduce economii de două miliarde de dolari la bugetul companiei faţă de varianta dezvoltării altor tehnologii.

Cu toate acestea, călătoria spre Lună va fi tot scumpă, costul ei ridicându-se la 150 de milioane de dolari de persoană, arată oficiali ai companiei. De asemenea, cei ce vor dori să pornească în expediţie spre Lună vor urma un curs de pregătire de 6 luni. Până acum în spațiu au mers peste 500 de persoane, însă până la Lună nu a ajuns nimeni.

În ultimii 15 ani a investit masiv în tehnologia spațială un nou jucător, China. În 2007 Mike Griffin, șeful agenției spațiale a făcut o declaraţie surprinzătoare: „China va fi ţara care va duce la revenirea oamenilor pe Lună, iar americanilor nu le va plăcea acest lucru”. Chinezii au început să obțină și roade ale investițiilor lor: prima femeie în spațiu – Liu Yang, în vârstă de 33 ani, și numeroase ieșiri ale astronauților săi în spațiul cosmic.

Cucerirea spațiului cosmic rămâne un obiectiv major pentru omenire. Cine o va face în continuare este o necunoscută. Când va reveni omul pe lună? Experții spun că în curând… .

Sursa: historia.ro

DISTRIBUIE PE: