Oameni de afaceri din marea britanie veniti in romania pentru a-i ajuta pe copii abandonati

Mai mulţi oameni de afaceri din Marea Britanie se află în aceste zile în România pentru a schimba viaţa copiilor din centrele de plasament.

O fundaţie încearcă cu bani proveniţi din donaţii şi sponsorizări să-i mute pe tineri în locuinţe mai mici unde să ducă o viaţă normală mai aproape de integrarea în societate.

În Iaşi mai sunt 5 centre mari de plasament în care locuiesc aproape 1000 de copii şi adolescenţi. Fundaţia “Hope and Home for Children” încearcă, în cadrul unui proiect care a costat aproape 2 milioane de euro, să aducă un zâmbet pe chipurile celor care trăiesc aici.

Voluntarii vor construi module de câte 12 locuri în care beneficiarii să ducă o viaţă mai aproape de normalitate. Sponsorii acestui program au vizitat şi centrele de plasament din judeţ şi s-au arătat ingrijorați de condiţiile de aici.

Ian, bancher din Marea Britanie: “Hope and Home for Children încearcă să reintegreze copiii în familie. Ideea este să avem cât mai puţini copii care trăiesc în centre de plasament şi cât mai mulţi care să crească alături de familii mici.”

Doi soţi au în Anglia o firmă de turism, iar din câştiguri donează o parte către orfelinatele din România.
Nik: “Eu acum ajut fundaţia în Marea Britanie pentru a strânge bani pentru asemenea proiecte, pentru a ajuta să închidem centrele de plasament şi pentru a găsi locuinţe pentru copii.”

Ştefan Darabus, director regional HHC România “Instituţionalizarea, şi în Iaşi încă mai sunt instituţii de tip vechi, mari, cu sute de copii, nu are efecte bune deloc, dimpotrivă, este un abuz împotriva copiilor”

În următorii 3 ani, Direcţia pentru Protecţia Copilului din Iaşi vrea să mute toţi tinerii din cămine în case mai mici. Inspectorii s-au lovit însă, în multe rânduri, de birocraţia din sistem. Autorităţile locale se mişcă greu, mai ales când este vorba de găsirea unor terenuri unde vor fi construite modulele.

SURSA:STIRILEPROTV

DISTRIBUIE PE:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *