Nu ai scoala, nu vei mai putea conduce masina! Cei care nu au minim…

Care sunt noile reguli

Reguli noi pentru soferii din Romania. Permisul de conducere nu se va mai putea obtine fara absolvirea a 10 clase, vor fi mai dese controalele medicale pentru soferii in varsta, iar cei cu abateri repetate vor fi consiliati psihologic.

Sunt cateva dintre schimbarile care se vor aplica in urmatorii patru ani. Proba practica a examenului de conducere ar urma sa fie monitorizata video, anunta autoritatile.

Mircea Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor, spune ca:

Planul vizeaza dotarea vehiculelor cu niste sisteme speciale, pe de-o parte, pe de alta parte exemenele pentru obtinerea atestatelor profesionale deja sunt monitorizate video.

Noua strategie prevede schimbari si pentru masini. Peste cativa ani autoturismele ar putea fi dotate cu sisteme inteligente care vor opri motorul, daca soferul a baut alcool.

Mircea Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor: Ar putea fi o conditie de dotare in vederea omologarii pentru admiterea in circulatie, care sa poata fi introdusa de la nivel european dar si national, in viitor.

Schimbarile propuse de Guvern pentru obtinerea permisului de conducere au starnit controverse, mai ales partea legata de faptul ca ar putea deveni soferi doar cei care au terminat macar clasa a zecea.

O privire in mai multe tari ale lumii arata ca regulile legate de modul in care se poate obtine permisul sunt de o uimitoare diversitate. In unele locuri nu se da niciun examen, in altele se dau chiar si patru probe de teren, inclusiv una de noapte, iar in multe tari tinerii au permis pe o perioada provizorie si apoi il pot obtine pe cel standard.

In lume exista peste un miliard de soferi, dar modul in care acestia au obtinut permisul a diferit enorm de la tara la tara. Tendinta ultimilor ani a fost ca testele de obtinere a permisului sa se inaspreasca, mai ales in tarile mai sarace unde examenele erau foarte simple.

In Mexic si acum exisa locuri in care nu se da practic examen, ci doar se plateste o taxa, iar in tari precum India si Egipt abia in ultimii ani s-au introdus si teste practice mai complexe, totul fiind pana acum o formalitate.

Honduras este una dintre tarile in care obtinerea permisului este o formalitate, in timp ce Nigeria, o tara uriata, a introdus abia de curand probele practice

DISTRIBUIE PE: