Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, a anuntat inceperea distribuirii pachetelor cu 25 de kilograme de alimente pentru persoane vulnerabile, oferite din fondurile europene.
„Incepand din 9 noiembrie 2022 facem distributia celor 1.188.000 de pachete de alimente pe care le avem pregatite pentru persoanele si familiile care se afla in situatii de dificultate.
Discutam despre acele persoane si familii care au venitul minim pe membru de familie sub venitul minim social garantat in plata, de cei care beneficiaza de alocatia pentru sprijin de familie, de persoanele care se afla in situatii de criza, sunt singure, sunt considerate vulnerabile din punctul de vedere al regulamentului Comisiei Europene, fiind transa a cincea care are acest pachet de alimente.
Pachetul de alimente are 25 de kilograme, sunt in pachet cuprinse de la 5 kg de faina, pana la 4 kg de faina de malai, 4 litri de ulei, 4 kilograme de orez, conserve de carne de porc, vita, pateu, gem, inclusiv compoturi sunt in cadrul acestor pachete„, a declarat Marcel Bolos, potrivit Antena3 .
Bolos: „Daca am cumpara aceste pachete de la raft, ar costa 260 de lei”
Valoarea pe care o avem pentru un pachet si pe care am achitat-o este cu pretul ajustat de 190 de lei. Daca aceste alimente ar trebui cumparate de la raft astazi, ar trebui sa plateasca 260 de lei, deci iata ce inseamna o achizitie de alimente in regim centralizat.
Am realizat aceasta economie de cheltuiala, dar si sprijinul pentru industria alimentara pentru ca tot ce ati vazut aici, marea majoritate, cu exceptia orezului, sunt produse romanesti.
Daca ar fi sa luam in calcul impactul celor sase transe pe care le asiguram, de pachete alimentare, discutam de 32.000 de tone de faina, 28.000 de tone de faina de malai, 28 de milioane de borcane de compot, deci una peste alta, pentru industria alimentara din Romania este un ajutor deosebit.
Valoarea unei transe este de aproximativ 220 de milioane de lei si avem aceasta finantare asigurata din Programul Operational Sprijin pentru Persoane Defavorizate.
In Romania avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt in pragul de extrema saracie si pentru care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al pretului la utilitati si la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, intrucat le compenseaza o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic”, a anuntat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos.
Cine primeste pachete cu alimente
Romanii care primesc voucherele sociale sunt cei care se incadreaza intr-una din urmatoarele categorii:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel putin 2 copii in intretinere, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
DISTRIBUIE PE: