Medicul Emilian Imbri: „Nu vă faceţi iluzii că vaccinul vă salvează total de la boală! Am intrat uşor în îngrijorare”

Managerul spitalului de boli infecţioase Victor Babeş din Bucureşti, Emilian Imbri, a relatat experienţa sa cu vaccinul anti-Covid-19 şi a descris modul în care a reacţionat organismul său atât după prima doză de ser, cât şi după rapel.

Medicul Emilian Imbri a mărturisit că a fost ușor dezamăgit că nu a avut reacții mai „zgomotoase”, aşa cum li s-a întâmplat colegilor săi mai tineri, și s-a temut că nu-i funcționează imunitatea. Testele de anticorpi făcute ulterior celor două vaccinări au arătat realitatea.

„Nu știu de ce astfel de reacții nu apar și după prima doză. Sincer vă spun, am întrebat, pentru că la vaccinarea pentru gripele noastre obișnuite, așa-zisele gripe sezoniere, cine face o reacție o face imediat după vaccinare.

De fapt, pentru gripele respective nu se face un rapel, se face doar un vaccin tetravalent, trivalent și cu asta gata. Reacțiile sunt cam aceleași: dureri musculare, astenie, somnolență, dureri de cap, moleșeală, chiar și febră.

Mi s-a spus că după prima doză de vaccin, se introduce practic acest „manechin”, dacă vreți, această imitație a unei părți din virus în organism și organismul nu reacționează. De exemplu, eu nu am reacționat. Nu că n-am avut niciun simptom, n-am schițat nici măcar acolo, o brumă de anticorp, doi-trei anticorpi, să zic că răspunde organismul.

Am intrat ușor în îngrijorare: Domnule, chiar așa de areactiv pot să fiu? Să fiu eu printre cei 5 la sută la care nu are niciun efect acest vaccin? Am fost ușor trist, vă spun sincer.”, a povestit medicul Emilian Imbri la Digi24.

Medicul Emilian Imbri descrie reacţiile avute după rapelul vaccinului anti-Covid

„Ei, am făcut rapelul. După rapel, a doua zi am simțit și eu un pic de moleșeală, cu dureri musculare. Bravo, zic, uite, organismul meu bătrân totuși schițează ceva. Și, spre disperarea mea, mi-au trecut aceste simptome a doua zi dimineață.

Mi-am făcut și eu o testare, să văd, o dozare de anticorpi. Nu vă spun, că mi-e și rușine, în sensul că mă situez pe undeva pe la un nivel 9 – 9,5, față de colegii mei, care au ajuns la 60 – 70 nivelul meu de anticorpi!

Sigur că explicația este că sunt organisme care reacționează – cu cât, poate, sunt mai tinere, cu cât sunt mai pregătite, cu cât corpul are o imunitate mai bună, din născare, te naști cu un sistem imunitar mai forțos, mai puternic, și atunci și reacția este mai zgomotoasă.

La noi, printre colegii mei, printre cei care au făcut o reacție, au fost persoane care a trebuit să rămână acasă o zi. Nu durează mai mult de 24 de ore. După 24 de ore le-a trecut. Cu febră 38, cu dureri, chiar s-au speriat, au spus: domnule, uite ce urâtă treabă! Ei, la ei, bineînțeles, nivelul de anticorpi a fost mai mare. Deci, e clar o legătură între modul în care reacționezi și cum se pregătește organismul să te apere pentru viitor”, a adăugat medicul.

Emilian Imbri: „Nu vă faceți iluzii că vaccinul vă salvează total de la boală!”

Managerul de la „Victor Babeș” a ținut în final să mai atenționeze într-o privință: „Nu vă faceți iluzii că vaccinul vă salvează să vă îmbolnăviți!” Și a adus în acest sens alte exemple din experiența colegilor săi:

„Eu am colegi aici care s-au pozitivat după prima doză, la două zile, și au făcut boala. E firesc, vaccinul nu te apără de a te îmbolnăvi, deci, aceeași figură: mască și așa mai departe. Am avut și un coleg care a fost așa de liniștit și a zis: gata, acum sunt fericit, am pus armura pe mine, nu mai vine virusul!

S-a pozitivat la două zile de la rapel, dacă vă vine să credeți, și stătea și el mirat cum de a fost posibilă treaba asta. Da, este posibil și nu trebuie să ne mire. Paza bună este și vaccinul, dar paza bună este și să te ferești să te îmbolnăvești”, a punctat Emilian Imbri.

El a arătat însă că organismul unei persoane vaccinate este mai bine apărat și face anticorpii necesari pentru a învinge boala. „Nu mai e nevoie să cauți plasmă prin piață, anticorpi de la alții, că ai anticorpii tăi și te aperi mai bine și treci mai ușor prin boală”, a spus Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București. scrie romaniatv.ro

DISTRIBUIE PE: