Medicul Adrian Marinescu, cea mai buna veste inainte de Craciun

Medicul infectionist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Bals” din Capitala, sustine ca noua varianta Omicron ar putea sa reprezinte ”acea varianta virala care sa ne ajute sa convietuim”.

„Trebuie sa vada si partea plina a paharului, ca totusi, din datele de pana cum pare ca este mai degraba cu forme usoare, deci nu trebuie sa intre in panica”

„Sa ramana calmi si echilibrati, poate mai mult decat pana acum pentru ca pandemia, chiar daca nu s-a incheiat, va ajunge si in punctul in care vom vorbi de convietuire.

Eu cred ca anul 2022 va fi un an mai bun apropo de aceasta cale de mijloc, intre viata noastra de zi cu zi si pandemie si ca poate varianta Omicron sa reprezinte chiar acea varianta virala care sa ne ajute sa convietuim.

Exact ceea ce spuneam mai devreme, si atunci iarasi vom intra intr-o normalitate de pandemie, cred ca vom incerca sa avem un fel de pseudo-normalitate in asa fel incat lucrurile sa mearga mai departe”, a declarat Adrian Marinescu pentru DC NEWS.

Despre evolutia tulpinii Omicron, medicul spune ca pana acum se cunosc informatii doar despre impactul acesteia asupra populatiei Africii, unde lucrurile nu sut la fel ca in Europa.

„Cred ca vorbim de contextul european, Romania nu face nota discordanta. Vorbim de o varianta virala care se transmite foarte usor, din toate datele pe care le avem. Totusi, in general par a fi forme usoare. Sigur ca trebuie sa vedem in viitorul apropiat cum va reactiona in mod concret populatia Europei. Nu putem sa ne raportam doar la ceea ce stim din populatia Africii pentru ca lucrurile sunt diferite. Trebuie sa fim atenti la ceea ce se va intampla concret la noi, in Europa.

In acest context vorbim despre o tulpina care se transmite extrem de usor, ceea ce presupune prudenta din partea noastra, cu lucrurile pe care deja le stim.

Prudenta din partea autoritatilor, apropo de limitarea cazurilor izolate si identificarea transmiterii comunitare accelerate, ceea ce este extrem de important si eu cred ca in viitorul apropiat, pana in sarbatori nu se va intampla nimic notabil. Discutia va fi de la inceputul anului viitor, probabil ca undeva prin luna februarie, cand vom avea mai multe infectii. Ramane de vazut cum gestionam astfel incat sa nu fie o presiune prea mare la nivelul spitalelor, lucru pe care l-am vazut destul de des de-a lungul pandemiei”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Aceasta tulpina s-ar putea modifica si sa devina mai periculoasa?

„Sigur ca da, lucrul acesta este posibil, doar ca am vazut ca in momentul in care exista o caracteristica clara, nu sunt schimbari majore, cel putin nu intr-un interval scurt de timp, adica si la varianta Delta, care a caracterizat valul 4, nu putem sa spunem ca au fost variante, cazuri izolate pot sa fie, dar sa discuti despre modificari importante ale acestei variante care intr-adevar sa aiba un impact important, e putin probabil”, a mai spus medicul.

Tulpina Omicron cat si celelalte de pana acum reprezinta o metoda de imunizare

„Cu siguranta ca o metoda de imunizare naturala a reprezentat fiecare varianta virala, mai ales daca s-a transmis usor, doar ca rolul nostru cred ca este acela de a proteja persoanele vulnerabile de riscul de a face forme severe, lucru care s-a intamplat pe toata perioada pandemiei. Ca acum vor fi mai putine situatii de forme severe, cu atat mai bine, dar pe noi ne intereseaza ca prin vaccinare sa crestem imunizarea fara sa expunem populatia la riscul de a face complicatii majore care sa le puna viata in pericol”, a incheiat medicul infectionist.

DISTRIBUIE PE: