Maria Ciobanu, umilita de statul roman. Cati bani primeste fosta sotie a lui Ion Dolanescu, dupa o viata pe scena:

În timp ce pensiile speciale cresc, statul le plătește pensii incredibil de mici artiștilor, iar mare parte din vedete își continuă cariera pentru a nu pieri de foame.

Maria Ciobanu, pensie mizeră după o viață pe scenă

Ani de succes, milioane de frunți descrețite, milioane de zâmbete aduse pe fața oamenilor și câteva sute de lei în buzunare.

Actori, pictori, sculptori, cântăreți și dansatori. Toți au călcat și au construit pe scenele românești, iar, în final, au rămas cu amintirile.

Maria Ciobanu, în vârstă de 81 de ani, stă puțin mai bine, comparativ cu vedetele care nu au ieșit prea mult din țară, Privighetoarea muzicii românești având și cetățenie americană.

Astfel, artista, pe lângă pensia mică din țara noastră, mai obține una de 1.000 de dolari de la statul american.

Ce pensie are Maria Ciobanu, după o viață pe scenă. E de-a dreptul rușinos ce îi oferă statul român

Ani de succes, milioane de frunți descrețite, milioane de zâmbete aduse pe fața oamenilor și câteva sute de lei în buzunare

Într-o postură diferită se află Maria Dragomiroiu și Horia Moculescu, ce și-au lăsat sufletele pe scenă și în compoziție, iar ei au rămas cu…1.200 de lei. Maria Dragomiroiu, în vârstă de 63 de ani, a uluit atunci când a dezvăluit venitul său lunar.

„Am ieşit la pensie de o lună şi după 40 de ani de muncă am 1.200 de lei. Cam cum aş putea să trăiesc?! Eu, care am dăruit atâta bucurie oamenilor care îmi ascultă cântecele?! Cum să trăiesc cu 1.200 de lei?”, a spus artista la Antena Stars.

Indemnizație specială pentru artiști, 400 de lei

Revenind la Horia Moculescu, monument al muzicii românești, a lansat zeci de șlagăre, iar pentru asta primește 1.400 de lei lunar, după 60 de ani de activitate.

Din fericire, reușește să își rotunjească venitul din diferite colaborări la festivalurile din România, unde este adesea invitat în juriu.

De menționat este că în muzica ușoară situația stă și mai rău, dat fiind că majoritatea interpreților nu au fost angajați la vreo instituție de stat și, deși au plătit impozite, nu se bucură de pensie.

În anul 2006, după ce s-a zbătut pentru ea și colegii ei, Mihaela Mihai a obținut o indemnizație specială pentru toți artiștii, printr-o lege. Suma, de 400 de lei, este, desigur, extrem de mică, dar vitală pentru unii dintre artiștii României.

DISTRIBUIE PE: