Mai eficient decat lamaia si ceaiul verde in prevenirea cancerului – Fructul care le intrece se gaseste la noi in tara

Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile.

In China erau indicate in tratarea afectiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar in tarile Americii de Sud, macesele erau un leac sigur pentru afectiunile musculare, la concurenta cu ghimbirul. In timp, numarul afectiunilor tratate cu macese a sporit considerabil pana la …100.

Fructele acestui arbust fac parte din familia trandafirilor, iar numele stiintific al macesului ( Rosa canina) a fost dat plantei de reputatia sa de a vindeca muscaturile de caine turbat.
Macesele sunt un izvor de vitamina C si, de aceea, specialistii le recomanda ca fiind un medicament revigorant, care alunga oboseala intensa. Totodata, in compozitia acestor fructe exista si alte substante active importante: vitaminele A, D, E, B1 (vitamina bunei dispozitii), B2 ( sustine organismul in actiunile solicitante), K ( implicata in procesele de coagulare a sangelui), minerale si acizi grasi, care ajuta la regenerarea pielii.

 

De aceea, bauturile preparate din macese, pe langa faptul ca sunt gustoase si racoritoare, au efecte Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, precizeaza: „Pe langa efectele diuretice, testate in timp, macesului i s-au atribuit si alte puteri terapeutice importante: mentine buna functionare a vaselor capilare si normalizeaza circulatia sangelui.
Totodata, ceaiul combate anxietatea, greturile, palpitatiile, viermii intestinali si creste secretia biliara, fapt care-l recomanda in afectiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate in vitamina C (1500 mg/100), macesele sunt un aliat de nadejde in cresterea imunitatii”.

Calmante si antidepresive
Cu toate ca infuzia de macese este energizanta, atunci cand se administreaza cu moderatie, aceasta are efect calmant si reduce puterea stresului. De asemenea, sub forma de infuzie, macesele atenueaza senzatia de greata, durerile de cap, infectiile urinare si starile febrile. In acest caz, infuzia se prepara dintr-o lingurita de fructe la o cana cu apa clocotita. Fructele se infuzeaza timp de 10-15 minute, apoi ceaiul se strecoara si se bea.

Protejeaza inima
Substantele antiinflamatoare si antioxidantii continuti de macese joaca un rol protector pentru inima si pentru aparatul cardiovascular. Infuzia de macese ajuta la scaderea tensiunii, reduce efectul colesterolului “rau”si diminueaza inflamatia vaselor de sange.

Tin la distanta cancerul
Gama de antioxidanti, flavonoidele, polifenolii si toate substantele active din compozitia maceselor au capacitatea sa previna anumite forme de cancer. Teste de laborator, efectuate in mari laboratoare din lume, au constatat ca, dintr-un grup 18 plante bogate in antioxidanti, intr-un clasament, macesele ocupa primul loc, fiind urmate de paducel, de lamaie, de ceaiul verde si de patrunjel.

Ceaiul calugaresc de macese ajuta inima si vasele sanguine
Calugarii au mai multe denumiri pentru maces: unii ii spun rasura, altii ruje sau trandafir cainesc. Pe cat de multe leacuri salasluiesc in florile, fructele si semintele de maces, pe atat de multe rugaciuni s-au inaltat spre Domnul, prin intermediul monahilor care se roaga pretutindeni, al pustnicilor mai ales, pentru ca ei se hranesc, in general, doar cu ceea ce le da natura.
Ceaiurile, dupa retete numai de ei stiute, sunt mana cereasca pentru bolile care dainuie printre noi toti. Pentru aceasta se macina cu o rasnita manuala un pumn de macese uscate, dupa ce in prealabil li s-au indepartat cu mare grija toate semintele.

Peste pulberea obtinuta se toarna 300 ml apa de izvor si, dupa ce se amesteca bine, se lasa la macerat, intr-un vas de ceramica. Dupa 24 de ore, se strecoara totul printr-un tifon dublu (nu prin strecuratoare!). Lichidul obtinut se pastreaza intr-un vas de sticla, bine acoperit, iar pulpa care ramane dupa filtrare, se fierbe timp de 5 minute in 250 ml apa, dupa care se lasa sa se raceasca.

Se amesteca apoi cele doua fierturi, agitandu-se pana la omogenizarea perfecta. Produsul obtinut se consuma pe parcursul a 48 de ore, impartindu-se totul in sase parti egale. Acest tratament administrat de doua ori pe saptamana, timp de o luna de zile, previne arteroscleroza, regleaza ritmul cardiac si energizeaza. Din acest motiv vechii calugari nu se confruntau niciodata cu anghina pectorala.

preluat de pe ortodoxia
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

via: wow.bzi.ro

Foto: HotNews

DISTRIBUIE PE:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *