Lovitură pentru industria jocurilor de noroc de tip păcănele: ”Vor fi eliminate din toate orașele” din România

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, după o ședință a Partidului Social Democrat, că există o propunere legislativă în Parlament care, după ce va fi adoptată, va interzice jocurile de noroc de tip ”păcănele”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsura prin care Guvernul urmărește eliminarea jocurilor de noroc, mai precis a pacănelelor.

Concret, premierul României propune eliminarea jocurilor de noroc din toate orașele.

Jocuri de noroc în România. Potrivit datelor statistice, în țara noastră cel puțin 15% din populația adultă practică jocurile de noroc.

„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a anunțat Marcel Ciolacu, premierul României.

Potrivit proiectului, sălile de jocuri de noroc vor putea fi amplasate „la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București” și nu trebuie să fie „la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ”.

În cadrul proiectului este specificat, în privința amplasării, faptul că „spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului Bucureșți, astfel cum este prevăzută la art. 95 din Ordonanță de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare”.

De asemenea, „spațiul propus nu este situat la mai puțîn de 300 m de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora;se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care datorită amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, stații ale mijloacelor de transport în comun etc.)”.

Fenomenul jocurilor de noroc în România

Fenomenul jocurilor de noroc a luat amploare în ultimii ani. Astfel, pe străzile orașelor din țară, sălile de păcănele sunt prezente la tot pasul. Medicii psihiatri susțin că acest lucru este extrem de periculos, mai ales pentru tinerii care pot cădea foarte ușor în această capcană.

Potrivit unor statistici recente, cel puțin 15% dintre adulții din țara noastră joacă o formă de joc de noroc. Incidența dependenței de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni.

Cei mai îndârjiți pariori români sunt în general bărbați tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani), necăsătoriți, din mediul urban, cu educație medie, scrie Digi24.ro.

La nivelul întregii țări funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și peste 70.000 de aparate, cunoscute sub numele de „păcănele”.

DISTRIBUIE PE: