Președintele României, Klaus Iohannis a făcut declarații în premieră cu privire la criza energetică și a transmis un mesaj pentru toți românii îngrijorați de ceea ce urmează. Șeful statului a anunțat că nimeni nu își dorește ca oamenii să stea în frig, acasă sau în instituții, la iarnă. Iată ce părere are șeful statului despre reducerea consumului de energie cu 15%.
Klaus Iohannis, anunțul zilei despre criza energetică
Președintele țării a spus că nimeni nu dorește ca oamenii să stea acasă sau în instituții în frig, la iarnă, dar că acolo unde se poate, e înțelept să fie făcute economii. Șeful statului a declarat că această criză energetică a fost provocată de către Rusia care a pornit un război împotriva Ucrainei și că Guvernul României a luat lucrurile în serios, a căutat și a găsit modalități de ameliorare a situației.
Șeful statului a răspuns unei întrebări legate de recomandarea Comisiei Europene de reducere a consumului de energie cu 15%.
„Haideți să nu înțelegem greșit: nu dorește nimeni să avem instituții unde se stă pe frig, ca acum mulți ani, și nu-și dorește nimeni ca oamenii să stea acasă și să tremure de frig. Însă acolo unde se poate face economie, este înțelept, este bine și este corect să se facă”, a declarat președintele.
În intervenția sa, Iohannis a declarat că a primit asigurări din partea premierului și a ministrului Energiei că s-au luat toate măsurile necesare și au fost generate rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă.
Klaus Iohannis: Ultima ordonanță protejează cetățenii români
Președintele țării a transmis un mesaj menit să-i liniștească pe românii care își fac griji pentru iarna care urmează. Klaus Iohannis a declarat că ultima ordonanță pe tema energiei protejează cetățenii români și, în același timp, este gândită să creeze o echilibrare în piață.
Șeful statului face referire la Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie, ale cărei măsuri au fost prelungite până pe 31 august 2023.
Potrivit documentului, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh. Pentru consumatorii casnici, prețurile plafonate rămân aceleași ca în ordonanța adoptată în luna martie a acestui an.
Totodată, statul va compensa doar 85% din consumul companiilor mici și mijlocii la un preț de 1 leu/kWh, în timp ce producătorii, traderii și furnizorii vor plăti o taxă de solidaritate începând cu 1 septembrie.
DISTRIBUIE PE: