Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale 2019

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale cu un procent de 64,8%, potrivit exit poll Curs Avantgarde.

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale 2019
Klaus Iohannis s-a născut în 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie de sași transilvăneni. El este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.

Așa cum scrie în cv-ul său de pe site-ul oficial presidency.ro, “Iohannis a urmat școala germană din Sibiu, Liceul „Samuel von Brukenthal” din același oraș, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 1983, a început să profeseze ca dascăl la mai multe școli din împrejurimile Sibiului, iar cinci ani mai târziu preda fizica, alături de foștii săi dascăli, la liceul pe care îl absolvise. După Revoluție, alege să rămână în România, la Sibiu, deși părinții și sora sa au luat hotărârea de a emigra.

Și-a început cariera politică în anul 1990, când a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu. La finalul anilor ’90, după 15 ani de profesorat, Klaus Iohannis ajunge în conducerea învățământului județean din Sibiu, etapă extrem de importantă pentru conturarea profilului său public.”

În anul 2000 Iohannis a devenit primar al Sibiului, câștigând alegerile cu un procent de 70%. El a continuat să fie prima opțiune a sibienilor în alegerile care au urmat. În timpul celui de-al doilea mandat la primărie, Sibiul a devenit, în anul 2007, Capitală Europeană a Culturii.

Iohannis s-a înscris în PNL în anul 2013, iar într-un timp foarte scurt a devenit Prim-vicepreședinte. Un an mai târziu devenea Președintele României, câștigând cu un procent de 54,43% din voturi în fața lui Victor Ponta.

Printre principalele acțiuni din primul mandat de președinte se numără:

– Revocarea din funcție a șefei DNA Laura Codruța Kovesi

– Numirea a trei premieri PSD (Sorin Grindeanu, Mihai tudose și Viorica Dăncilă)

– Referendumul pentru Justiție (pentru a bloca adoptarea de Ordonanţe în acest domeniu). Referendumul a fost validat, dar punerea lui în aplicare presupune revizuirea Constituţiei şi un alt referendum pentru validarea noii legi fundamentale

În timpul primului mandat, Klaus Iohannis a efectuat 25 de vizite bilaterale efectuate în afara țării și a găzduit peste 40 de șefi de stat și de guvern în România.

Klaus Iohannis a intrat în această campanie electorală cu o mare victorie după ce moțiunea de cenzură, inițiată de PNL și susținută de mai multe partide din opoziție, a trecut în Parlament și a reușit să demită Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Pe parcursul campaniei electorale Iohannis a refuzat categoric să participe la o dezbatere publică cu contracandidatul său, Viorica Dăncilă. Cei doi au ținut separat conferințe de presă, în cadrul cărora au răspuns întrebărilor junaliștilor. Viorca Dăncilă a ales să primească la aceste dezbateri pe toți jurnaliștii care au dorit să fie prezenși, în timp ce Iohannis a selectat atent persoanele care au avut dreptul să participe la dezbaterea sa.ipe la dezbaterea sa.

DISTRIBUIE PE: