Iarna lovește cu furie: coduri galbene de viscol. Harta zonelor vizate de fenomene periculoase

Meteorologii anunţă trei zile de iarnă grea în România, cu frig, ninsori abundente și vânt puternic. Începând de joi seară, vremea se strică în majoritatea zonelor. Va ninge în regiunile mai joase de relief, inclusiv în Capitală.

Prima avertizare de cod galben vizează intervalul 26 ianuarie, ora 18.00 – 27 ianuarie, ora 10.00, când sunt anunţate cantităţi însemnate de precipitaţii, polei, viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură şi intensificări ale vântului.

”În intervalul menţionat, în Oltenia, local în Muntenia şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi precipitaţii însemnate cantitativ şi se vor acumula cantităţi în general de 25…40 l/mp. În judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă, iar în judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Mun. Bucureşti vor fi precipitaţii îndeosebi sub formă de ploaie şi lapoviţă şi local se va depune polei”, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

De asemenea, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură va ninge, se va depune strat nou de zăpadă şi vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 50-70 km/h) şi vizibilitate scăzută.

Local şi temporar, vor fi intensificări ale vântului şi în restul zonei atenţionate, cu viteze în general de 50-60 km/h. Pe alocuri vor fi depuneri de polei în sud-est şi centru.

A doua avertizare cod galben este valabilă în intervalul 27 ianuarie, ora 10.00 – 28 ianuarie, ora 22.00, când sunt anunțate cantităţi însemnate de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului.

În Dobrogea, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi local în sudul Moldovei şi în Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii însemnate cantitativ şi se vor acumula în general 25…40 l/mp.

”În zonele joase de relief din Muntenia şi Moldova, la început vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviţă şi ninsoare.

În aceste zone, local şi temporar, vor fi şi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…60 km/h, viscolind ninsoarea. În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent şi vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) şi vizibilitate scăzută”, anunţă meteorologii. Pe alocuri vor fi depuneri de polei în Transilvania şi Moldova.

DISTRIBUIE PE: