Gata, e oficial! Ministrul Muncii a semnat. Ce se intampla cu pensiile, alocatiile si a 13-a indemnizatie.

E oficial! Ministrul Muncii, Marius Budai, a anuntat ca a semnat Ordonanta de Urgenta prin care vor fi majorate pensiile! Acesta a mentionat ca a semnat si documentul prin care sunt crescute alocatiile copiilor.

Totodata, ministrul Muncii a semnat si actul ce prevede acordarea celei de-a 13-a indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati.

”Am semnat OUG pentru majorarea punctului de pensie si a indemnizatiei sociale. Ea a plecat pe circuit, pentru avizarile interministeriale. Trebuie sa treaca si prin CES, desi avizul e consultativ. Miercuri cred ca va fi adoptata ordonanta.

Am semnat OUG de marire a alocatiilor si de a da a 13-a indemnizatie pentru persoanele cu dizabilitati. Trebuie sa parcurga acelasi traseu.”, a declarat ministrul Marius Budai la Romania TV.

In aceste conditii, de la 1 ianuarie, punctul de pensie va creste de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Pensia minima va fi majorata de 800 la 100 de lei.

Cum se calculeaza?

Ministrul Muncii a explicat modul in care se calculeaza pensia de anul viitor
„Avem doua etape in cresterea pensiilor: incepem cu cresterea pensiei minime, cu indemnizatiile sociale si acestea se majoreaza de la 800 de lei la 1.000 de lei.

Toti cetatenii care au intre 800 si 1000 de lei si 1.000 de lei pensia li se aplica noua valoare a punctului de pensie. Adica, de la 1442 de lei la valoarea de 1586 de lei.

Se calculeaza noul cuantum. Daca acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completeaza, deci, nu va mai fi niciun cetatean in Romania care sa aiba o pensie sub 1.000 de lei.

Pentru ceilalti se calculeaza numarul de puncte de pensie, se inmulteste cu valoarea noua a punctului de pensie de 1586 de lei si se afla noul cuantum al pensiilor, asta incepand cu 1 ianuarie 2022.

Noi deja avem actul normativ pregatit, il ducem la avizare si apoi il aprobam”, a declarat Marius Budai la Antena 3.

DISTRIBUIE PE: