Elevii vor primi noi alocații. Ce valoare au și în ce condiții vor fi acordate

După ce li s-au retras bursele rurale elevilor de liceu, acum, elevii vor primi noi alocații. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației, iar Ordonanța de Urgență ce permite acordarea lor a fost anunțată.

Elevii vor primi noi alocații, anunță Sorin Cîmpeanu. Acestea au o valoare de 300 de lei, conform Ordonanței de Urgență ce a fost anunțată în ședința de Guvern, astăzi, 14 septembrie.

Elevii vor primi noi alocații

Elevii care fac naveta pentru a putea ajunge la unitățile de învățământ vor primi alocații în valoare de 300 de lei. Sorin Cîmpeanu a precizat faptul că, în ceea ce privește elevii ce nu au o situație financiară prea bună, aceștia vor beneficia și de bursele sociale și de alocațiile de transport.

„Este vorba de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu.

Suma poate ajunge la 200-300 de lei/elev, peste bursa socială de 200 de lei. Aceste alocații forfetare pot crește cu până la 50% în cazul în care abonamentele de transport în zona respectivă sunt foarte mari.

Un elev poate să primească bursă socială de 200 de lei, 300 de lei – alocație de transport și dacă are performanță poate primi și bursă de performanță de 500 de lei.

Bursele sociale se acordă pe toată durata anului calandaristic, iar alocația de transport pe toată durata anului școlar. Citeşte întreaga ştire: După ce a eliminat bursele rurale pentru liceeni, Cîmpeanu anunță că dă alocații de transport celor care învață în altă localitate”, a spus ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a menționat faptul că Ministerul Educației este responsabil pentru asigurarea alocațiilor de transport, în timp ce bursele sociale sunt plătite din bugetele autorităților locale.

Sorin Cîmpeanu nu susține acordarea burselor sociale elevilor ce nu întâmpină probleme economice

Ministrul Educației a spus că, dacă bursele sociale vor fi acordate elevilor care au o situație financiară bună sau foarte bună, resursele economice nu vor mai fi suficiente pentru elevii care chiar au nevoie de acei bani.

În urmă cu doar câteva zile, Sorin Cîmpeanu a decis să elimine bursele sociale care erau acordate elevilor din mediul rural ce mergeau la școală în altă localitate.

Decizia a fost aspru criticată, iar Avocatul Poporului a declarat faptul că acest lucru nu face nimic altceva decât să mențină și să adâncească inechitățile înregistrate „între elevii din mediul rural și cei din mediul urban”, potrivit libertatea.ro.

„Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, este precizat în Ordinul de ministru.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.

Related Posts

Ce pot face smochinele uscate pentru sănătatea noastră. Probabil nu știai asta

Remediul pe bază de ulei de măsline și smochine uscate este bine cunoscut de cei care locuiesc în apropierea mării și este utilizat pentru tratarea diverselor afecțiuni,…

Un caz aparent banal a readus în discuție un vechi remediu popular, transmis din generație în generație

Totul a început cu o fetiță răcită – avea febră, nas înfundat și starea generală alterată. Părinții au administrat sirop de Panadol, dar au apelat și la…

Smochinele sunt delicioase, dar putini stiu cat de importante sunt frunzele lor pentru sanatate

Smochinele sunt cunoscute pentru gustul lor dulce și beneficiile aduse sănătății, însă frunzele acestora rămân adesea neglijate. De-a lungul secolelor, frunzele de smochin au fost folosite în…

Urechelnița, planta miraculoasă care tratează zosterul și bolile de piele! Cum se folosește corect sucul proaspăt?

Aceasta crește în mod natural în zone montane, dar poate fi întâlnită și în grădini, pe zidurile din piatră sau pe acoperișurile de cărămidă ale caselor. Denumită…

Planta care produce mir,o bijuterie de floare.Sfaturi de îngrijire,înmulțire și câteva curiozități.Lacrima Maicii Domnului

Lacrima Maicii Domnului, planta care produce mir, o bijuterie de floare. Cateva sfaturi de îngrijire, inmultire si câteva curiozitati. Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este întâmplătoare….

Fructul plin de antioxidanti, care are de 20 de ori mai multa vitamina C decat lamaia, se gaseste si in Romania

Agrisul Indian, recunoscut ca una dintre cele mai valoroase plante în medicina tradițională, este folosit de peste 500 de ani de către indienii care apreciază proprietățile sale…