DOLIU! S-a stins din viaţă Valentina Radcenco, unul dintre pilonii modei

Valentina Radcenco, unul dintre pilonii modei moldoveneşti, s-a stins din viaţă la vârsta de 67 de ani.

Despre moartea ei s-a aflat de pe reţelele sociale, unde cei care au admirat-o lasă mesaje de rămas bun.

Valentina Radcenco şi-a început cariera încă în perioada sovietică şi a fost fondatoarea primului Teatru de Modă din fosta URSS.

A rămas o emblemă a stilului şi după ce Moldova

şi-a recăpătat independenţa şi a continuat să scoată din anonimat designeri, modele şi oameni cu bun gust.

“Când despre mine se spune că iubesc moda, nu este neapărat adevărul. De fapt, eu iubesc oamenii care fac modă, care fac, în special,

moda moldovenească. Deja este dovedit că şcoala de modeling din Moldova este atât de bună, încât cea din alte ţări este inferioară.”

Valentina Radcenco a ajuns să fie o legendă a modei moldoveneşti. În anii `90, Irina Babusenco,

prezentatoarea ştirilor de limba rusă de la PRIME TV, pe atunci model, a avut ocazia să înveţe de la ea adevărate lecţii de modă şi stil.

IRINA BABUSENCO, prezentatoare TV: “Pe atunci, prezentările aveau un scenariu, fiecare se baza pe un anumit subiect.

Era foarte interesant şi, în primul rând, foarte artistic. Şi designerii aveau foarte multe emoţii, pentru că

Valentina Radceno era cea care dirija totul. Noi nu-i ieşeam din cuvânt, iar spectacolul ieşea foarte frumos, foarte interesant.”

Valentina Radcenco a fost mentorul celor care astăzi şi-au făcut un nume în lumea modei. După Teatrul de Modă, stilista a lansat festivalul Art Podium.

ALINA TOCARCIUC, şef de program Design Vestimentar Industrial Universitatea Tehnică a Moldovei: “Atunci când creau colecţiile vestimentare, din primăvară, vară, tinerii ştiau că

vor participa la acest concurs. Rolul acestuia este foarte mare şi a fost o motivaţie pentru tinerii noştri.”

EVGHENI HUDOROJCOV, designer vestimentar: “În primul rând, era o persoană foarte entuziastă care credea în viitorul industriei uşoare cumva, susţinea toţi designerii tineri şi cred că majoritatea designerilor locali au trecut prin aprobarea ei.”

VICTOR MICUŞA, stilist: “Doamna Valentina a fost un madame Chanel pentru noi. A fost o colegă foarte bună pentru noi care m-a ajutat să prezint toate concursurile internaţionale pe care le-am avut aici, în Chişinău.”

Apropiaţii Valentinei Radcenco spun că în ultimul timp a preferat să se retragă şi a evitat ieşirile în public. Cauza decesului nu a fost, deocamdată, anunţată. scrie publika.md

DISTRIBUIE PE: