De când se poate cumpăra vechime pentru pensie și ce condiții trebuie să îndeplinească pensionarii

Noua lege a pensiilor vine cu vești cât se poate de bune, atât pentru actualii, cât și pentru viitorii pensionari.

Mai concret, aceștia vor beneficia de o facilitate specială, având posibilitatea de a-și cumpăra vechime pentru anii în care nu au cotizat la sistemul public de pensii.

În ce condiții se poate cumpăra vechime pentru pensie

Cumpărarea vechimii pentru pensie aferentă perioadelor de cotizație nesaigurate este prevăzută de Legea nr. 127/2019, privind sistemul public de pensii, publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial.

Intrarea în vigoare a repsectivului act normativ se va face, însă, abia în anul 2021.

Noua prevedere stipulează că oricine are un stagiu de cotizare de minimum 10 ani va putea cumpăra vechime însă nu mai mult de 5 ani.

În plus, din momentul intrătii în vigoare, la un astfel de mecanism va putea apela, practic, orice persoană.

Din 2021, pensionarii români vor putea cumpăra vechime pentru anii în care nu au cotizat. Sursa foto: gazetaromaneasca.ro
Din 2021, pensionarii români vor putea cumpăra vechime pentru anii în care nu au cotizat. Sursa foto: gazetaromaneasca.ro

Ce alte prevederi cuprinde această lege

„Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.

Aliniatul 3 spune că în sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin.

(3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială. Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin.

(3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi, se arată în textul noii legi prin care pensionarii vor avea posibilitatea de a cumpăra vechimea corespunzătoare anilor în care nu au cotizat la sistemul public de pensii.

DISTRIBUIE PE: