Dan Puric, Adevărul Trist Despre Noua Generație: „Tinerii Nu Mai Sunt Dispuși La Sacrificii. Mulți Cred Că Ștefan Cel Mare E Un Bulevard Și Atât”

Ultima ediție a podcast-ului „Altceva cu Adrian Artene” a fost una specială, ce a marcat „Ziua Culturii Naționale”. Cu această ocazie, Adrian Artene l-a avut ca partener de discuție pe omul de cultură Dan Puric. Cei doi au dezbătut teme diverse, însă accentul a picat pe cultura națională. În acest context, Dan Puric se teme că, în curând, România va fi reeducată, iar țara va avea o „cultură minoră”.

Sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, a avut premiera o nouă ediție a podcast-ului, în care invitat a fost Dan Puric.

Ediția a fost una specială, marcând „Ziua Culturii Naționale”, care din anul 2011 se sărbătorește în data de 15 ianuarie, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu. Plecând de la acest eveniment, Adrian Artene și Dan Puric au făcut o „excursie” prin cultura națională, scoțând în relief aspecte importante ale acesteia.

În cadrul discuției, Dan Puric spune că punctele cardinale ale poporului român sunt credința, tradiția și cultura. Însă, în ceea ce o privește pe cea din urmă dezbaterea este mai amplă, omul de cultură subliniind că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt atât de interesați de a cunoaște istoria poporului.

„Apropo de cultură, mi-a venit în minte un citat din Titu Maiorescu, care spune că «un popor poate să trăiască fără cultură, dar cu o cultură minoră moare».

De asta a vrut să facă o cultură minoră în România, ca să moară poporul.

Fără cultură, el trăiește prin spirit, prin credință. Dar când faci o cultură minoră, îl distrugi. Cultura e o busolă. Un om care are valori nu numai că se autoreperează, dar se și orientează. Ăștia prin «România educată» reeducă și distrug valorile.

Domnul președinte a zis că punctele cardinale sunt homosexualitatea, LGBT și teoria de gen. N-am nimic cu oamenii respectivi. E o realitate aia, dar nu faci din ea politică. Aia e o realitate clinică. Nu faci din clinică politică. Domnule președinte, nu sunt astea punctele cardinale ale poporului român. Sunt credința, cultura, tradiția. Cum ți-ai permis să spui asemenea abjecții? Și atunci intră mărturisirea. Pentru că, vezi tu, o moștenire se lasă, dar nu se lasă ca și cum îți las eu acum ceasul. E un proces lent, un proces dificil de a lăsa.

Spune părintele Stăniloaie că neamul este când copilul privește în ochii tatălui și vede strămoșii și tatăl privește în ochii copilului și-i vede viitorul. E ca o taină. (…)

Adică nu poți să ștergi așa tot și să faci o tabula rasa. Pericolul cel mai mare acum e că nu prea ai cui să-i lași, pentru că dacă îi pui pe cei tineri să-și asume valorile noastre ei trebuie să facă un efort la care nu mai sunt dispuși.

E posibil ca acum această cultură despre ceea ce discutăm noi s-ar putea să fie printre ultimele discuții despre Eminescu, pentru că ăștia știi ce știu despre Ștefan cel Mare? Că e bulevard!”, afirmă omul de cultură Dan Puric.

Podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, ediție specială de Ziua Culturii Naționale
Omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, într-o ediție specială a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, care a avut premiera sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

Pornind de la faptul că 15 ianuarie, ziua în care, în 1850, se năștea Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Naționale, Adrian Artene l-a provocat pe Dan Puric la un dialog despre esența culturii din România.

„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru.

Așadar, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, privitorii „Altceva” vor avea ocazia să participe alături de noi la o poveste despre poporul român, despre omenie, despre omul liber, dar și despre puterea credinței.

Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială „Altceva”, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine „Ziua Culturii Naționale”!, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.

Dan Puric, actor, eseist, autor și regizor de teatru, a fost partenerul perfect de discuție având în vedere activitatea sa culturală și premiile naționale și internaționale pe care le-a obținut.

DISTRIBUIE PE: