Cutremur puternic luni, la o adâncime de 50 km

Anul a început cu un val de seisme. Ultimul, cu magnitudine peste 6 a aavut loc în China, altul în Iran, cu peste 800 de victime.

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs luni dimineaţă în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură din nord-vestul Chinei, a anunţat Centrul reţelelor seismice din China (CENC), informează agenţia Xinhua. Cutremurul a avut loc luni, la ora locală 7:49, în regiunea Shaya din prefectura Aksu, la o adâncime de 50 de kilometri.

Epicentrul seismului a fost situat într-o zonă nepopulată, la o distanţă de circa 105 kilometri de cel mai apropiat oraş, Alaer. Cutremurul a fost resimţit în regiune, însă deocamdată nu au fost raportate victime sau daune materiale, potrivit autorităţilor locale.

Un număr de 15 autovehicule şi 70 de salvatori din cadrul departamentului de pompieri şi intervenţii de urgenţă al prefecturii unde s-a produs seismul au fost desfăşurate la faţa locului. De asemenea, o echipă de 10 persoane de la departamentul de pompieri şi intervenţii de urgenţă din Shaya explorează zona epicentrului cu două autovehicule.

Reţeaua electrică locală, producţia de petrol şi gaze şi întreprinderile petrochimice nu au fost afectate de seism, notează Xinhua.

Trei persoane au murit şi peste 800 au fost rănite, majoritatea prezentând leziuni la nivelul picioarelor, în urma unui cutremur cu magnitudinea 5,9 produs sâmbătă seara într-o regiune muntoasă din nord-vestul Iranului, în apropiere de graniţa cu Turcia, informează AFP.

Potrivit Centrului seismologic al Universităţii din Teheran, seismul s-a produs la ora locală 21:44 (18:14 GMT) în oraşul Khoy din provincia iraniană Azerbaidjanul de Vest, situată în nord-vestul ţării. Trei persoane au murit, iar numărul răniţilor a fost estimat la 816 de către guvernatorul provinciei, Mohammad Sadegh Motamedian, citat de agenţia Irna. Un bilanţ anterior, dat publicităţii în cursul nopţii, anunţa că două persoane au murit şi 580 au fost rănite.

„În prezent, 30 de persoane se află în spital, iar ceilalţi răniţi au fost externaţi după ce au primit tratament ambulatoriu”, a declarat la televizor Pirhossein Kolivand, şeful Semilunei Roşii.

Operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor, desfăşurate cu ajutorul unor grupuri de salvare din provinciile învecinate, s-au încheiat, iar ministrul de interne Ahmad Vahidi s-a deplasat la Khoy pentru a supraveghea situaţia, a precizat Irna.

Casele din 70 de sate au fost avariate între 20% şi 80%, iar pagubele produse în zonele urbane au fost mai mari decât la cutremurele care au lovit anterior regiunea, a precizat Motamedian.

Peste 20 de replici au provocat panică în rândul locuitorilor, care şi-au părăsit casele în pofida condiţiilor de iarnă. Imaginile difuzate de mass-media iraniene arată oameni stând în jurul focului, sub pături, în condiţiile în care un val de zăpadă s-a abătut asupra nord-vestului ţării.

Această regiune este afectată în mod regulat de cutremure, cum a fost cel cu magnitudinea 5,8 grade din 8 ianuarie, care a provocat rănirea a câteva sute de persoane în apropiere de Khoy. În februarie 2020, un seism cu magnitudinea 5,7 a lovit satul Habash-e Olya şi a ucis cel puţin nouă persoane de cealaltă parte a graniţei, în Turcia.

Iranul se află la punctul de întâlnire a mai multor plăci tectonice şi se confruntă cu o activitate seismică ridicată. Cel mai mortal cutremur înregistrat vreodată în Iran, cu magnitudinea 7,4, a avut loc în 1990, provocând moartea a 40.000 de persoane în nordul ţării şi rănirea a altor 30.000. Jumătate de milion de oameni au rămas atunci fără adăpost, aminteşte AFP.

DISTRIBUIE PE: