Cine sunt românii care vor primi 800 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii a anunțat data de la care vor avea loc majorările

În urma unui nou proces de recalculare, ministrul Muncii a anunțat că unele pensii vor fi majorate cu suma de 800 de lei de la 1 septembrie 2024.

Simona Bucura Oprescu a anunțat faptul că pensiile românilor vor avea parte de o majorare de 800 de lei. Această majorare urmează să fie implementată în cadrul unui proces de recalculare programat să aibă loc începând cu data de 1 septembrie 2024. Astfel, se preconizează că românii cu cele mai mici pensii vor beneficia de o creștere semnificativă a veniturilor după procesul de recalculare.

Pensiile vor fi majorate cu 800 de lei de la 1 septembrie 2024

Simona Bucura Oprescu a ilustrat situația prin prezentarea unui exemplu concret referitor la un pensionar cu o indemnizație socială în valoare de 1.125 de lei. Este important de menționat că acesta a avut o carieră de muncă de peste 30 de ani, îndeplinind astfel una dintre condițiile esențiale pentru a beneficia de creșteri ale pensiilor sociale.

Conform prevederilor legii pensiilor, se anunță că toate pensiile vor fi supuse unei ajustări al cuantumului cu 13,8%, începând cu data de 1 ianuarie. Astfel, în conformitate cu informațiile furnizate de Antena 3 CNN, indemnizația socială se va situa la 1.280 de lei, indicând o creștere relativ modestă de doar 160 de lei.

”Conform simulărilor noastre, pentru un pensionar cu o indemnizație socială minimă de 1.125 de lei în prezent, având o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, adică peste 1900 de lei”, a dezvăluit ministrul Muncii.

Românii care au avut o perioadă de muncă de peste 25 de ani vor fi compensați cu puncte suplimentare în sistemul de pensii.

Conform detaliilor, pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani, se acordă 0,5 puncte, între 30 și 35 de ani- 0,75 puncte pe an, iar pentru cei cu o vechime de muncă de peste 35 de ani, se acordă un punct pentru fiecare an lucrat.

Din data de 1 septembrie 2024, recalcularea pensiilor sociale va implica utilizarea unei formule de calcul actualizate, care constă în înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte acumulate.

VPR fiind în valoare de 81 de lei.

Cum va fi stabilit numărul de puncte în anul 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, se va acorda un număr de puncte de stabilitate pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani, în conformitate cu noile prevederi legislative, astfel:

0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

“Pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii ”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Practic, aceștia vor primi, începând cu 1 septembrie 2024, un număr de puncte de stabilitate, adăugate la totalul punctelor realizate de asigurat, calculat din sumele lunare ale punctajelor. Valoarea pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

DISTRIBUIE PE: