Cazul din Caracal a întristat, dar a și înfuriat totodată o țară întreagă. Și asta din cauza discuțiilor disperate pe care tânăra le-a purtat cu dispecerul serviciului de urgență cu puțin timp înainte să fie ucisă.
Mulți sunt de părere că soarta tinerei ar fi fost alta dacă s-ar fi intervenit la timp, iar dispecerul ar fi avut succes în a o localiza.
Ce a vorbit tânăra ucisă cu dispecerul serviciului de urgență
Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) s-au inițiat 3 apeluri către numărul de urgență de 112. Și deși toate apelurile au fost preluate, tânăra n-a reușit să furnizeze datele de locație precise, necesare pentru a o salva.
Concret, discuțiile tinerei cu dispecerul s-au desfășurat așa:
Primul apel a fost inițiat la ora 11:05:07. Operatorul 112 a făcut legătura Poliției în secunda :41 a apelului. Totuși, aceștia au putut interveni pe fir la 11:06:55, când tânăra nu mai era disponibilă în convorbire.
Al doilea apel a fost preluat de dispecer la 11:06:25. Un minut și câteva secunde mai târziu, dispeceratul Poliției a preluat apelul și a intrat în convorbire cu tânăra.
Din păcate, în timpul discuției, apelantul nu a reușit să dea date despre locația în care se afla dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla, menționând că nu știe dacă este aceeași adresă cu cea în care se află.
Cel de-al treilea apel a fost preluat de dispecerul Serviciului de Urgență 112 la ora 11:12:36. 15 secunde mai târziu, dispecerul Poliției a intrat din nou pe fir și a încercat să obțină informații suplimentare. Din păcate, conexiunea cu tânăra a fost pierdută. În ciuda a 9 încercări ulterioare de a se restabili conexiunea, apelul nu se iniția, intrând direct mesageria vocală.
Ce a vorbit tânăra ucisă cu dispecerul serviciului de urgență
Ce este, însă, revoltător pentru toți este că tânăra a încercat să furnizeze locația de pe o carte de vizită găsită aleatoriu în casă, însă nici așa nu a putut fi salvată. Asta cu toate că informațiile referitoare la locația ei au fost furnizate și de rețeaua publică mobilă de telefonie, sub forma unor sectoare de cerc. Datele acestea sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului, potrivit STS.
De ce n-au intervenit polițiștii
Toți au pe buze o singură întrebare în acest moment: „De ce nu au intervenit poliștii date fiind toate aceste informații?”. Ei bine, scuza este că nu exista un mandat de percheziție. Totuși, există voci care susțin că polițiștii erau perfect acoperiți din punct de vedere legal pentru a interveni în acest caz. „Atunci când există indicii că viaţa unei persoane este pusă în pericol nu este nevoie de un mandat de percheziţie, se intervine conform procedurii infracţiunii flagrante. Practic, vorbim de proceduri de intervenţie în cazul infracţiunilor descoperite în timpul săvârşirii sau imediat după săvârşire. Într-adevăr, în ceea ce priveşte mandatele de percheziţie, acestea pot fi puse în aplicare doar între orele 06.00-20.00. Totul depinde de indiciile pe care le-au avut anchetatorii la acea ora”, a declarat un fost procuror.”, a precizat pentru Adevărul.ro un fost procuror.
Într-un interviu acordat Ştirilor ProTV, Cumpănaşu, unchiul tinerei, a marturisit ce a vorbit victima la telefon cu poliţiştii. „Le-a spus că este legată cu o sârmă de picioare, că a fost violată, că este sechestrată, că a fost bătută. Nu ştia unde se află, le-a dat nişte indicii. Le-a spus tot ce a putut ea, cauta adrese acolo, tot ce a putut ea. Iar poliţia, în ”înţelepciunea” lor, credeau că nu este fata. Vă daţi seama, la 15 ani să fii bătută, violată, schingiuită şi tu să îţi pui speranţa, să vorbeşti 20 de minute la telefon cu oamenii legii”, a declarat Alexandru Cumpănaşu.
DISTRIBUIE PE: