Casa de Pensii a făcut anunțul! Riscați să pierdeți pensia. Ce act trebuie să trimiteți imediat

Conform unui anunț făcut de Casa Națională de Pensii Publice, beneficiarii pensiei de urmaș riscă să piardă banii începând din luna octombrie dacă nu fac următorul lucru.

Ce documente trebuie trimise.

CNPP transmite următorul lucru: „[a]vând în vedere că, în prezent, instituţiile de învăţământ comunică prin mijloace electronice adeverinţele prin care se face dovada continuării studiilor, iar aceşti beneficiari au posibilitatea de a le transmite caselor teritoriale de pensie prin aceleaşi modalităţi,adeverinţele în cauză, transmise electronic, constituie dovada privind continuarea studiilor şi vor fi avute în vedere la acordarea pensiei de urmaş, respectiv la continuarea plăţii pensiei de urmaş”.

Trebuie menționat că anul acesta adeverințele sunt trimise de școli prin mijloace electronice. Prin urmare, cei ce primesc astfel de pensii pot trimite autorităților aceste documente, nu adeverințele în original, subliniază CNPP.

Totuși, beneficiarii pensiei de urmaș vor trebui să prezinte autorităților și documentul în original

Cui se aplică aceste reguli
CNPP explică faptul că aceste reguli se aplică copiilor ce trebuie să primească sau primesc deja pensie de urmaș, ce au împlinit deja vârsta de 16 ani. De asemenea, condițiile pentru acordarea pensiei de urmaș sunt stabilite de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Conform acesteia, pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.

Actul normativ menționează și faptul că au dreptul la pensia de urmaș copiii cu vârsta de până la 16 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

„În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș, care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs”, este scris Legea pensiilor.

Casa de Pensii tocmai a făcut anunțul
Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 946.320 de persoane în luna septembrie, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în septembrie, 797.585 erau pensionari din sistemul public, iar 148.735 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.

Related Posts

Ce pot face smochinele uscate pentru sănătatea noastră. Probabil nu știai asta

Remediul pe bază de ulei de măsline și smochine uscate este bine cunoscut de cei care locuiesc în apropierea mării și este utilizat pentru tratarea diverselor afecțiuni,…

Un caz aparent banal a readus în discuție un vechi remediu popular, transmis din generație în generație

Totul a început cu o fetiță răcită – avea febră, nas înfundat și starea generală alterată. Părinții au administrat sirop de Panadol, dar au apelat și la…

Smochinele sunt delicioase, dar putini stiu cat de importante sunt frunzele lor pentru sanatate

Smochinele sunt cunoscute pentru gustul lor dulce și beneficiile aduse sănătății, însă frunzele acestora rămân adesea neglijate. De-a lungul secolelor, frunzele de smochin au fost folosite în…

Urechelnița, planta miraculoasă care tratează zosterul și bolile de piele! Cum se folosește corect sucul proaspăt?

Aceasta crește în mod natural în zone montane, dar poate fi întâlnită și în grădini, pe zidurile din piatră sau pe acoperișurile de cărămidă ale caselor. Denumită…

Planta care produce mir,o bijuterie de floare.Sfaturi de îngrijire,înmulțire și câteva curiozități.Lacrima Maicii Domnului

Lacrima Maicii Domnului, planta care produce mir, o bijuterie de floare. Cateva sfaturi de îngrijire, inmultire si câteva curiozitati. Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este întâmplătoare….

Fructul plin de antioxidanti, care are de 20 de ori mai multa vitamina C decat lamaia, se gaseste si in Romania

Agrisul Indian, recunoscut ca una dintre cele mai valoroase plante în medicina tradițională, este folosit de peste 500 de ani de către indienii care apreciază proprietățile sale…