Bolnav de COVID-19, externat la cerere: Dupa o saptamana a ajuns la Terapie Intensiva

Persoanele cu simptome usoare de coronavirus, dar care cer sa fie externati pe propria raspundere, ignorand astfel recomandarile medicilor, se expun unui pericol urias si pun in pericol si cadrele medicale.

Seful DSU, Raed Arafat a declarat ca, luni dupa amiaza, un echipaj mobil de terapie intensiva a fost chemat de urgenta pentru a salva viata unui pacient care se afla in stare foarte grava, aproape in coma. Acesta s-a externat la cerere, pe propria raspundere de la spitalul suport Colentina acum o saptamana. Si nu este sigurul caz.

„Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee, cu Glasgow coma score 8, adica aproape comatos si s-a trimis terapie intensiva ca sa poata sa-l asiste si sa vedem daca reuseste sa-l scoata sau nu”, a spus Raed Arafat in comisia juridica a senatului.

„Pe altul, acum o zi sau doua, tot acelasi serviciu l-a gasit acasa in stop cardiac. Echipele se expun resuscitand acesti pacienti care refuza internarea cu simptomele usoare si merg acasa, se agraveaza, nu sunt monitorizati adecvat, nu spun medicilor care este starea lor si ca aceasta se agraveaza, dupa care familia lor da telefon la 112 sa spuna ca bolnavul este agravat. Asta este o situatia reala cu care ne confruntam”, a mai precizat Seful DSU.

Arafat a invocat un studiu de la Universitatea Yale, potrivit caruia peste 50% din infectiile cu COVID sunt cauzate de persoanele asimptomatice.

„Il lasi acasa cu simptome usoare, dupa trei-patru zile bolnavul este in stop cardiac si asta inseamna ca noi ne-am riscat viata mult mai mult, pentru ca pana intervine serviciul de urgenta, pana il resusciteaza, pana il duce la spital… daca era in spital il depistau mult mai repede si ii salvau viata. Asta este informatia care trebuie sa ajunga la populatie. Sa nu inducem in eroare populatia ca noi ii inchidem in puscarie ca sunt cu simptome usoare fara sa-i zicem «atentie, ca daca mergeti acasa nimeni nu garanteaza ca dupa doua-trei zile nu veti fi in stop cardiac»”, a mentionat Raed arafat.

Totodata, Raed Arafat a aratat si legislatia din mai multe tari din Europa: in Finlanda exista examinarea sanitara tintita si obligatorie, carantinarea persoanelor si a bunurilor, izolarea, in Austria – carantinarea graduala, Irlanda – detentia si izolarea persoanei sursa a infectiei, in Marea Britanie – detentia persoanelor posibil infectate, iar in Franta – posibilitatea izolarii persoanelor.

DISTRIBUIE PE: