Bezea cu nucă și 3 creme prețioase Prăjitura Timișoara Rețetă de colecție pentru Sărbători

Foile de bezea cu nucă sau alune de pădure:

320 g de nucă și/sau alune
30 g de amidon din porumb (Gustin sau alt tip)
350 g de albuș crud (aprox. 12 albușuri de la ouă medii)
1 linguriță rasă de sare
2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
320 g de zahăr
1 linguriță de oțet sau 1 lingură (15-20 ml) de suc de lămâie
Crema de bază:

260 g de albuș crud (circa 5-6 albușuri)
250 g de zahăr tos (granulat)
450 g de unt cu 82% grăsime, foarte moale
1 praf generos de sare
1 lingură de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
Varianta cu portocale:

380 g din crema de bază (finalizată)
30 ml suc de portocale proaspăt stors
Coajă rasă fin de la 1 portocală bio (doar partea colorată)
Varianta cu alune pralinate:

270 g din crema de bază
160 g de pralină de alune de pădure (zahăr caramelizat cu alune)
1 praf bun de sare
40 g de Nutella
Varianta cu ciocolată:

200 g din crema de bază
160 g de ciocolată cu minim 60% cacao
100 g de unt cu 82% grăsime
Opțional, 20 ml de lichior Cointreau
Decor:

180 g de ciocolată cu 54% cacao
20 g de unt cu 82% grăsime
20 de alune de pădure caramelizate
Bucăți de portocală (opțional)
Mod de preparare:

Degresăm și uscăm castronul mixerului, adăugăm albușurile și sarea, batem până se formează o spumă densă.

Încorporăm treptat zahărul, formând o bezea densă, apoi adăugăm oțetul.Transferăm compoziția în alt vas, adăugăm alunele măcinate și amidonul, amestecând ușor.

Distribuim compoziția egal în două tăvi cu hârtie de copt, nivelând cu o spatulă.

Coacem la 150°C, cu funcția de ventilație, timp de 45 de minute, inversând tăvile după 20 de minute.

După răcire, decupăm marginile și împărțim fiecare foaie în jumătate.

Crema de unt cu bezea elvețiană:

Mixăm albușurile cu zahărul și sarea, punem pe baie de aburi până la 79°C sau când zahărul se topește.
Transferăm în mixer, batem circa 15 minute, adăugăm untul treptat.
Împărțim crema pentru cele 3 variante.
Variantele de cremă:

Portocale: Mixăm crema de bază cu sucul și coaja de portocală.

Ciocolată: Mixăm crema cu unt, ciocolată topită și coniac.

Pralină: Amestecăm crema cu pralina de alune și Nutella.

Asamblare:

Tăiem blatul în 4 părți egale, alternăm straturile de blat cu cremele.
Decorăm cu glazură de ciocolată, alune și portocale confiate.

DISTRIBUIE PE: