Avertizare de la meteo: România, lovită de un val de aer polar. Ninsori în jumătate de țară

Vremea frumoasă devine o amintire pentru că din acest weekend, o masă de aer polar se abate peste România.

Va fi mai frig de la o zi la alta, iar la sfârșitul săptămânii viitoare vor fi temperaturi negative. Mai mult, în jumătate de țară s-ar putea să ningă. Există și o veste bună pentru agricultori: va ploua în unele zone: și asta e bine, pentru că în mare parte din țară este secetă extremă.

Primul val de aer polar intră în ţara noastră de duminică. Temperaturile vor coborî vertiginos şi vor atinge valori sub normalul perioadei. Frigul loveşte, însă, în primul rând vestul, nord-vestul şi centrul ţării, unde în doar 48 de ore vor fi cu 13 grade mai puţin.

În Timişoara, de exemplu, unde joi au fost 25 de grade, se vor înregistra duminica doar 12. Frig va fi şi în restul ţării, dar diferenţele nu sunt atât de mari. În Bucureşti, după 21 de grade înregistrate joi, duminică vor fi cel mult 16-17.

Oana Catrina, meteorolog de serviciu ANM: „O să fie temperaturi cu 5-7 grade sub normalul perioadei. dar nu vor coborî sub zero, pentru că avem cer înnorat şi asta opreşte răcirea.”

Vor veni şi ploile, iar pământul are mare nevoie de apă.

După ploi va fi însă mai frig în toată ţara,. Modelele de prognoză indică o nouă masă de aer arctic, extrem de puternică.

Oana Catrina, meteorolog de serviciu ANM: „O să vedem ce se întâmplă, deocamdată este prea devreme pentru estimări.”

Tot la sfârşitul lunii, ar putea începe să ningă serios în jumătatea de vest a ţării şi la munte.

„Că ne place sau nu, asistăm la sfârșitul perioadei cu temperaturi ridicate. Din păcate, cădem în extrema cealaltă, pentru că o să avem temperaturi mai scuzute decât ar fi trebuit la sfârșitul lunii octombrie.

La Cluj va fi o diferență de 10 grade, la Zalău de 13, la Târgu Mureș de 11. S-ar putea să înceapă să ningă chiar de miercuri, așa că nu plecați la drum fără să consultați prognoza meteo și să vă echipați mașina corespunzător. La finalul săptămânii care vine se va răci, dar deocamdată nu se știe cât de tare.”

DISTRIBUIE PE: