În ultima perioadă au avut loc o mulțime de modificări, la care românii trebuie să fie atenți pentru a se asigura că nu vor avea probleme. Aflăm acum că riscăm chiar să ajungem la închisoare dacă nu plătim la timp obligațiile noastre față de stat, conform unei noi legi.
Închisoare pentru neplata impozitelor
Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor după o perioadă de 60 de zile de la scadenţă se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Conform noului proiect, români vor avea 60 de zile la dispoziție de la data scadentă să își plătească impozitele către stat. În caz contrat, neachitarea datoriilor se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală, iar cel aflat în această situație riscă de la 1 la 5 ani de închisoare.
,,Se reincriminează fapta de reţinere şi neplată, respectiv se incriminează fapta de încasare şi neplată, ori, după caz, de nereţinere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în Anexa. Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevăzut expres, în Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite şi contribuţii, supuse regimului de reţinere sau încasare şi plată sau virare, cu precizarea actului normativ şi a articolelor care le reglementează. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Scopul noului proiect- evitarea infracțiunilor
Noul proiect de lege urmărește să îi determine pe oameni să fie mai responsabili prin înăsprirea pedepselor de acest fel. Prin urmare, aceste sume vor fi mai ușor colectate la bugetul de stat, în condiţiile în care astfel de pedepse descurajează săvârşirea de noi infracţiuni.
Pe de altă parte, prin prevederile Codului de procedură fiscală, statul român a acceptat ca, prin procedura de mediere, organele fiscale să identifice soluţia optimă de stingere a obligaţiilor fiscale, inclusiv a celor cu stopaj la sursă, precum şi termenele la care acestea se vor achita. Perioada în care se realizează această procedură de mediere este de cel puţin 45 de zile de la termenul de scadenţă.
DISTRIBUIE PE: