Asistentă ucisă de coronavirus la doar 45 de ani. Nu avea alte boli, iar testele i-au ieşit negative. Cum a fost posibil?

Ministerul Sănătății a anunțat duminică dimineață trei noi decese provocate de COVID. Unul din ele atrage atenția: o asistentă medicală din Botoșani care lucra la Secția de Terapie

Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Femeia de 45 de ani, care nu avea alte boli, prezenta simptome grave de COVID-19, însă testele i-au ieșit negative.

Anunțul morții e sec.

Deces 1178: Femeie de 45 de ani, din județul Botoșani. Dată confirmare: 23.04.202. Dată deces: 23.05.2020. Comorbidități: Fără.

Asistenta din Botoșani s-a stins sâmbătă, 23 mai

Drumul până aici ridică însă semne de întrebare. Asistenta a făcut două teste pentru COVID, ambele cu rezultate negative, înainte să se stingă fix din pricina bolii pe care analizele arătau că nu o are.

Explicația?

Sunt cazuri cu simptomatologii grave în care e nevoie să fie prelevată probă din bronhii ca să fie confirmată boala.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului din Iași, susține că nu este vorba despre o anchetă epidemiologică făcută greșit, care să fi condus la depistarea cazului tardiv.

Asistenta a fost tratată pentru infecția cu noul coronavirus, chiar dacă a ieșit negativ la testare, pentru că prezenta simptome.

A fost o internare lungă la Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir. De la început a fost internată la ATI. Nu avea cormobidități care să determine o atât de mare imunodepresie. Avea simptome grave de COVID, dar cu teste negative.

Carmen Dorobăț: Mai mulți specialiști din Europa au atras atenția, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, că există numeroase cazuri de pacienți cu simptomatologie gravă, dar ale căror probe prelevate din nas sau gât dau rezultat negativ.

“Și noi am avut câteva astfel de cazuri, de bolnavi care au dezvoltat pneumonie specifică COVID, dar cu teste negative la probele din rinofaringe”, a explicat pentru ziar un medic ATI la un spital COVID din București.

Specialistul ATI din București a precizat că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și protocolul abordării pacienților suspecți de infectare cu acest virus prevede ca, în cazul existenței simptomelor, să se meargă până la efectuarea unei bronhoscopii pentru confirmarea bolii.

“Uneori e necesar să prelevezi probe biologice din profunzimea plămânilor, din bronhii, pentru ca testul să iasă pozitiv. Mai mult ca sigur acest lucru s-a întâmplat și în cazul pacientei de 45 de ani care a fost confirmată abia la al treilea test, deși dezvoltase o formă gravă a bolii, care a dus, din păcate, la deces”, a continuat acesta.

Medicul ATI a subliniat că numai o autopsie ar putea lămuri pe deplin dacă au existat sau nu cormobidități.

Sunt multe cazuri de bolnavi cu noul coronavirus care nu au supraviețuit, deși aparent erau sănătoși. Poate că aveau o afecțiune de care nu știau. Numai o necropsie ar putea stabili cu exactitate cauza decesului.

“Este cumplit când pierdem o viață în fața acestei boli, cu atât mai mult cu cât vorbim de cineva care a luptat chiar cu această boală pentru a trata botoșăneni și a-i ajuta să scape de COVID. Era un bun profesionist. Dumnezeu să o ierte!”, a declarat pentru monitorubt.ro medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

Aceasta susține că ancheta epidemiologică continuă și nu crede că asistenta s-a infectat la locul de muncă.

Ea a fost foarte bine echipată pe secție. Înainte de a se îmbolnăvi, a avut mama confirmată. Și are și soțul, care lucrează la ISU Botoșani, confirmat. Cel mai probabil, a luat de acasă. Întâi mama, apoi ei doi.

Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani: “Iubea oamenii. Iubea muntele. Dumnezeu a iubit-o prea mult și a luat-o la El, lăsându-ne consternați! Încă o victimă COVID-19 din rândul

cadrelor medicale! Cuvintele sunt prea sărace ca să poată exprima durerea pe care o lași în urmă, draga noastră Lenuța! Dumnezeu să te ierte și să te primească în ceata îngerilor Săi!”, scrie în postarea colegilor Lenuței Buță pe Facebook. scrie infamilie.tv

DISTRIBUIE PE: