ANAF a pus sechestru pe vilele romilor din Hunedoara. Proprietarii palatelor cu turnulete risca sa isi piarda averile obtinute ilegal

Cele mai bogate familii de romi din Hunedoara au fost somate să îşi achite datoriile către stat, iar bunurile unora dintre ele au fost sechestrate. Proprietarii palatelor cu turnuleţe sunt în proces cu Finanţele Publice şi riscă să îşi piardă averile dobândite ilegal.

Directorul general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara (DGRFP) a declarat că printre cei vizaţi de controalele din cadrul Programului de conformare al persoanelor fizice cu averi mari s-au aflat proprietarii palatelor cu turnuleţe din zona Hăşdat a municipiului Hunedoara, unde în ultimii ani au fost construite circa 50 de palate cu turnuleţe.

„Primele acte care s-au făcut pe acest control al averilor au fost pentru persoane din municipiul Hunedoara, cu nişte case mari, la ieşirea spre Hăşdat. Suntem în instanţă cu ei. Am stabilit câteva miliarde de lei vechi (n.r. sute de mii de lei) pe care trebuie să le plătească statului, dar ei nu au vrut. Vorbim de cetăţeni de etnie romă, cu care ne judecăm, cu sechestre puse pe bunuri. Încercăm să recuperăm banii de la ei sau să le valorificăm aceste case cu turnuleţe. Cred că se pot valorifica şi ar putea să capete destinaţii mai interesante”, a declarat Lucian Heiuş, în emisiunea Vocea Străzii, pe postul local de televiziune Hunedoara TV.

Cartierul contrastelor Pipera de Hunedoara, cum îşi numesc romii cartierul de vile de la intrarea în municipiu, a cunoscut o dezvoltare ameţitoare în ultimii ani. Zeci de palate au fost construite sau se află în diverse stadii de construcţie, într-o zonă care încă uimeşte prin contrastele sociale. Turiştii care se opresc pe marginea şoselei, pentru a fotografia palatele, pot vedea aici clădiri cu trei etaje şi zeci de camere, cu porţi aurite şi garduri din marmură, învecinate cu bordeie de cărămidă sau de lut, pentru care proprietarii nu au mai avut bani de tencuială. Tot aici, vizitatorii pot găsi, în curţile întinse ale castelelor ţigăneşti, maşini de lux cu numere străine, estimate la câteva zeci de mii de euro, în timp ce pe uliţă trec căruţe trase de cai.

Averi din fier şi din infracţiuni în Occident Potrivit informaţiilor de la Primăria Hunedoara, unele familii de romi aveau în anii trecuţi în proprietate chiar şi zece imobile. Multe dintre vile au fost construite fără acte, iar altele, aflate în construcţie, au o situaţie incertă. Mulţi dintre romi îşi petrec timpul în afara ţării. În Hunedoara, palatele ţigăneşti au început să fie construite în urmă cu mai bine de un deceniu.

În trecut, cartierul era socotit unul sărac, cu case şi cătune răsfirate de-alungul unor drumuri de ţară, nu departe de fosta groapă de gunoi a oraşului, de serele Hunedoarei, de fosta unitate militară şi un depou de autobuze. Afacerile cu fier de pe urma imensului combinat siderurgic al Hunedoarei, intrat în declin la în anii 1990 şi mai apoi activitatea infracţională din Occident le-au adus venituri importante proprietarilor de palate din Hunedoara.

DISTRIBUIE PE: