Amendă dacă te plimbi cu boxa și colinzi. Ce sancțiune primesc cei care încalcă norma de conviețuire socială

Amendă pentru perturbarea liniștii publice! Colindătorii ar putea fi puși în situația de a fi sancționați, în condițiile în care se plimbă cu boxa și fac gălăgie.

Conform Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniştii publice, se aplică anumite amenzi. Iată detaliile mai jos, în articol.

Este perioada sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care multe persoane se pregătesc să colinde. Este o tradiție menținută din generație în generație. Însă, în perioada aceasta, autoritățile au mari bătăi de cap cu anumite cete de colindători care aleg să pună muzică în boxe.

Deși mai sunt două săptămâni până la Crăciun, colindătorii au început să își facă veacul pe străzi, aspect care ar putea să perturbe liniștea publică.

Aspect care s-a întâmplat și în sectorul 6 al Capitalei (Militari). O ceată de 13 colindători, veniți din Bacău, au ales să împartă bucuria muzicii către locuitori. Totuși, acest aspect a generat revoltă printre unii dintre cetățeni, fiind deranjați de ora la care au ales să colinde.

Ce amendă primesc colindătorii, dacă perturbă ordinea liniștii publice, potrivit Legii 61/1991

Persoanele care colindă și perturbă ordinea liniștii publice ar putea fi amendate de oamenii legii. Poliția a oferit un exemplu recent, din cartierul Militar din București. O ceată de 13 colindători, deghizați în straiele specifice, au utilizat un cărucior cu o boxă, pentru a vesti sosirea Crăciunului. Au scăpat „ieftin”, doar cu un avertisment, și nu cu o amendă.

Amenzile se situează între 200 și 1.000 de lei, în condițiile în care liniștea este perturbată între orele 13:00 – 14:00 și 22:00 – 08:00 (ore de odihnă).

„Primim cu colindul în Sectorul 6, dar nu colindători care plimbă boxe date la maximum şi tulbură liniștea publică! Ne dorim vestitori ai Crăciunului în spirit de sărbătoare, cei care ne încântă în mod tradițional, prin voce şi instrumente muzicale. Evident, la un nivel de zgomot care să fie plăcut, nu deranjant.

Deja primim sesizări şi am intensificat acţiunile de monitorizare a cetelor de colindători care ajung în Bucureşti în această perioadă de sfârşit de an.

Din dorința de a se face mai bine auziţi, o parte trag după ei şi boxe audio alimentate la baterie. Șansele de a crea disconfort celor din jur şi, astfel de a fi amendaţi, cresc considerabil.

Prima sancţiune, un avertisment, am dat-o la începutul acestei săptămâni, 4 decembrie! O ceată de 13 colindători veniţi din Bacău, cu căciuli de astrahan, cojoace şi iţari cu motive tradiţionale, vestea sosirea Crăciunului cu trei săptămâni înainte! Dansul şi colinda erau puse în valoare pe fundalul sonor gălăgios al boxei transportate cu ajutorul unui cărucior.

Poliţiştii locali le-au pus în vedere faptul că trebuie să respecte legislaţia şi să nu tulbure liniştea publică.

Reamintim faptul că, potrivit Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, amenzile sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Dacă liniștea este tulburată în perioada orelor de somn (13:00-14:00, respectiv 22:00-08:00) sancțiunile cresc, între 500 și 1.500 de lei. Puteți să ne sunați la numărul de telefon 021/9546. Vă dorim sărbători liniştite!”, a transmis Poliția Locală Sector 6.

DISTRIBUIE PE: