Din acest aluat oparit ies niste cozonaci foarte pufosi care se pastreaza moi si proaspeti mai multe zile. Cozonacii pot fi umpluti cu crema de nuca, de mac, cu ciocolata, fructe uscate sau rahat.💜
Daca probati reteta mea de Aluat oparit pentru cozonaci pufosi si gustosi, va astept cu drag sa reveniti , sa imi spuneti cat de mult v-a placut.
Ingrediente pentru 2 cozonaci mari:
6 galbenusuri
1/4 lingurita sare
1 kg faina
500 ml lapte
250-300 g zahar
14 g drojdie uscata(instant)sau 50 g drojdie proaspata
1 lingura coaja de lamaie
1 lingura coaja de portocala
1 lingura esenta vanilie
100 g unt (minim 80% grasime)
100 ml ulei
Inainte de prepararea aluatului de cozonac ar trebui sa tineti cont de cateva sfaturi pe care am sa vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie sa fie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Daca doriti, puteti inlocui jumatate din cantitatea de lapte cu: iaurt ,lapte batut, kefir sau smantana fermentata.
Faina pe care o folosim trebuie sa fie tip 000. Eu am folosit faina ungureasca Listz pe care am cumparat-o de la un magazin de cartier. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40ºC maxim). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora.
Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile aluatului catre centru. Nu trebuie sa exageram cu umplutura. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte…daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina doar caldut.
Mod de preparare:
Masuram/cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Cernem faina de doua- trei ori intr-un bol mai mare.
Peste galbenusuri adaugam sarea si le batem usor cu furculita…sarea va intesifica culoarea acestora. Luam 2 linguri(50 g) din faina cernuta si o punem intr-un bol de metal sau sticla.
Fierbem in clocot 250 ml lapte(din cei 500 ml) in care adaugam 1 lingurita cu zahar, apoi il turnam peste faina din bol. In timp ce turnam laptele peste faina amestecam energic cu telul in forma de para sau o lingura ca sa nu se formeze cocoloase. Lasam amestecul deoparte si cand devine caldut, (nu trebuie sa friga!… ar trebui sa aiba pana in 40 °C), adaugam peste el drojdia. Amestecam si lasam „maiaua” la crescut pana creste in volum…cam 15-20 de minute.
In timp ce maiaua creste punem intr-o craticioara restul de lapte impreuna cu zaharul si untul. Eu am pus 250 g zahar si aluatul a fost suficient de dulce pentru gustul meu…daca va place mai dulce puteti adauga in plus 50 g. Lasam pe foc pana zaharul se dizolva si untul se topeste, apoi o dam deoparte si punem coaja de citrice. Cand se racoreste(devine doar caldut) adaugam galbenusurile si esenta de vanilie….daca doriti puteti aromatiza si cu esenta de rom sau ce aroma va place. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta si compozitia calduta de lapte, galbenusuri si zahar.
Amestecam mai intai cu o lingura, apoi cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si obtinem o bila de aluat. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina…. depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim. Rasturnam aluatul pe blatul uns cu ulei si incepem sa il farmantam cel putin 30 de minute. Cu cat vom framanta aluatul mai mult, cozonacii vor iesi pufosi si se vor rupe in fasii. Ungem din cand in cand mainile cu ulei si framantam aluatul aducand marginile catre centru.
In timp ce framantam vom folosi cei 100 ml ulei. In timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau cu un prosop si-l lasam la crescut la loc cald. Cand incepe sa creasca(cam dupa 30-40 de minute) mai framantam aluatul 1-2 minute, apoi il lasam din nou la crescut pana isi dubleaza volumul. Cand aluatul a crescut suficient, il rasturnam pe masa unsa cu putin ulei. Il framantam putin cat sa iasa aerul din el, apoi il il imparim in parti egale si il umplem dupa preferinta.
Recomand cu drag sa faceti cozonaci impletiti in doua…au alta textura fata de cozonacii gen rulou.😊 Se mai lasa in tavi (7x12x33 cm) la crescut cam 45 de minute, apoi se ung cu un galbenus amestecat cu putin lapte si se pun tavile in cuptorul preincalzit la foc mediu(170-180°C). Se coc aproximativ 50 de minute.
Daca se rumenesc prea repede se acopera cu hartie de copt. De asemenea, daca cuptorul nu coace uniform puteti schimba pozitia cozonacilor…dar, doar dupa primele 20 de minute de coacere, pana atunci nu deschideti usa cuptorului. Cand sunt copti, se scot din tavi cu hartie cu tot si se lasa la racit. Cam asta-i tot, sa va fie de folos!
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.