Aluat dospit moale și pufos – Rețeta pe care o folosesc de cele mai multe ori – Aluat ideal pentru gogoși, chifle, pizza și nu numai

Rețetă cu imagini, pas cu pas – Aluat dospit moale și pufos – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:

Ingrediente necesare:

  • 450 ml lapte cald
  • 10 g drojdie uscată
  • 1 linguriță sare
  • 4 linguri zahăr
  • 2 ouă
  • 50 g unt topit
  • 8 g praf de copt
  • 1 lingură oțet
  • 750-800 g făină

Mod de preparare:

Turnăm laptele cald într-un bol mare. Adăugăm zahărul, drojdia, sarea și amestecăm bine.

Adăugăm ouăle, untul topit (să nu fie fierbinte!) și omogenizăm.

Adăugăm praful de copt, oțetul și amestecăm din nou.

La final adăugăm și făina cernută și amestecăm cu spatula până aluatul începe să se omogenizeze.

Când aluatul este aproape omogen, îl transferăm pe suprafața de lucru unsă cu ulei și îl frământăm cu mâna până devine moale, omogen și neted, ușor lipicios.

Punem aluatul astfel obținut într-un bol curat. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 60-90 minute.

După dospire, scoatem aluatul pe suprafața de lucru presărată generos cu făină. Îl frământăm un pic, după care îl putem folosi pentru diverse produse de patiserie.

De exemplu, îl putem folosi pentru a pregăti niște chifle pufoase și moi:

Împărțim aluatul în două. Luăm o parte din aluat, formăm un sul și îl tăiem în 10 bucăți egale.

Din aceste bucăți formăm biluțe pe care le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedăm la fel și cu aluatul rămas.

Acoperim tava cu un prosop curat și lăsăm aluatul la loc cald pentru 15 minute. După 15 minute, ungem biluțele de aluat cu un amestec de 1 ou și 2 linguri de lapte și presărăm semințe deasupra.

Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute.

Savurați cu poftă! Poftă bună!

Disclaimer: Site-ul nostru este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.

Related Posts

Ce efect are uleiul de mentă asupra durerilor de cap – cum se prepară și cum se aplică

Uleiul esențial de mentă este considerat de mulți fitoterapeuți un remediu de prim-ajutor împotriva durerilor de cap, datorită efectului său analgezic, antiinflamator și relaxant. Frunzele de mentă…

Revoluție în alimentație! Nutriționistul Mihaela Bilic demontează mitul despre slănina de porc: mai sănătoasă decât credeai!

Distribuie pe Facebook Nutriționistul Mihaela Bilic dezminte unul dintre cele mai răspândite mituri privind slănina de porc, considerată pe nedrept periculoasă pentru sănătate, în special pentru persoanele…

Acesta este ingredientul cu care trebuie sa uzi orhideea pentru a o face sa infloreasca tot anul, trucul pe care trebuie sa-l afli

Orhideele, cu frumusețea lor impresionantă, sunt plante delicate care necesită o atenție specială în îngrijire. Chiar și grădinarii începători pot reuși să le crească cu succes. În…

Ceaiul care prelungește viața și menține inima sănătoasă. E bine sa-l ai in casa

Păducelul, recunoscut încă din antichitate ca un simbol al speranței și rodniciei, este apreciat pentru proprietățile sale terapeutice, în special în tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Folosit de romani…

Hreanul, alimentul perfect pentru imunitate, creier, inima si oase. Iata cum se consuma corect

Hreanul este o plantă cu o istorie impresionantă. Acum 3500 de ani, egiptenii îl consumau deja, iar grecii îl considerau un adevărat panaceu, valorându-l la greutatea sa…

Horoscop Miercuri, 9 iulie 2025. Ziua în care vorbele vindecă și faptele construiesc

Horoscop Miercuri, 9 iulie 2025. Astrele aduc lecții de comunicare, empatie și reconectare pentru toate zodiile. De la conflicte aplanate și relații întărite, până la oportunități profesionale…